Blog

Witaj na blogu marki Colon C z którego możesz czerpać wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Wybierz interesującą Cię kategorię, oddaj się lekturze, a na koniec – wprowadź nasze porady w życie.

Słone przekąski, napoje gazowane, fast foody – to najczęściej spożywana żywność wysoko przetworzona.
Co to jest żywność przetworzona? Produkty wysoko przetworzone, które lepiej unikać
Wysoko przetworzona żywność to codzienność. Sprawdź, do czego może doprowadzić jedzenie potraw z tej niebezpiecznej grupy.

WIĘCEJ Arrow right icon

laktoza to dwucukier znajdujący się w mleku i jego przetworach
Czy laktoza może powodować bóle, wzdęcia i inne dolegliwości?
Nietolerancja laktozy, która powoduje szereg dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to jedna z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych na świecie. Szacuje się, że w Polsce może ona dotyczyć nawet od 20% do 30% populacji[1].

WIĘCEJ Arrow right icon

Ból brzucha to jedna z częstych dolegliwości po stosowaniu antybiotyków
Bóle brzucha po antybiotyku: dysbioza jelitowa i inne dolegliwości po antybiotykoterapii
Antybiotyki to substancje o działaniu bakteriobójczym, co oznacza, że powodują one eliminację mikroorganizmów, takich jak bakterie, lub co najmniej zahamowanie ich wzrostu. W wielu dolegliwościach i stanach chorobowych antybiotyki są konieczną metodą leczenia.

WIĘCEJ Arrow right icon

Laktoza to cukier mleczny często powodujący objawy nietolerancji
Nietolerancja pokarmowa: objawy, przyczyny i zapobieganie
Nietolerancja pokarmowa to szereg dolegliwości ze strony układu pokarmowego wywołanych nieprawidłowym (zbyt niskim) stężeniem konkretnych enzymów trawiennych. Często diagnostyka nie jest łatwa, bo objawy mogą być zróżnicowane i osiągać różne nasilenie.

WIĘCEJ Arrow right icon

posiłek na diecie ketogenicznej
Dieta ketogeniczna: co to jest, dla kogo? Wady i zalety diety ketogenicznej
Na przestrzeni ostatnich lat dieta ketogeniczna zyskała ogromną popularność. Jednak wraz z liczbą jej zwolenników rosnąć zaczęła ilość osób wobec niej sceptycznych. Okazuje się bowiem, że ten sposób na zrzucenie wagi może nie być tak bezpieczny, jak wcześniej zakładano. Co to jest dieta ketogeniczna? Na czym polega, jakie są jej wady i zalety i kto może ją stosować? Wyjaśniamy.

WIĘCEJ Arrow right icon

mężczyzna z alergią pokarmową trzyma się za brzuch
Alergia pokarmowa — objawy, przyczyny i sposoby radzenia z uczuleniem pokarmowym
Alergie pokarmowe zazwyczaj kojarzone są jako problem przede wszystkim wieku dziecięcego, jednak cierpieć na nią mogą również osoby dorosłe. Jakie są objawy alergii pokarmowych? Jak się je rozpoznaje i w jaki sposób przebiega leczenie? Wyjaśniamy.

WIĘCEJ Arrow right icon

Fermentowana żywność w słoikach
Fermentowana żywność a wpływ na zdrowie jelit
Produkty fermentowane coraz rzadziej goszczą na polskich stołach. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że żywność, zawierająca żywe kultury bakterii, jest właściwie naturalnym probiotykiem. Dzięki temu produkty fermentowane mają wiele właściwości zdrowotnych. Jakie są korzyści z jedzenia kiszonek i fermentowanej żywności? Wyjaśniamy.

WIĘCEJ Arrow right icon

rodukty pełnoziarniste to świetne źródło błonnika w codziennej diecie
Błonnik rozpuszczalny – charakterystyka, zastosowanie i produkty, które go zawierają
Chociaż znane są prozdrowotne właściwości błonnika, mało kto wie, że występują jego różne rodzaje. I to od konkretnej frakcji zależy wpływ błonnika na ludzki organizm. Co to jest błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, czym się różnią i dlaczego błonnik jest ważnym składnikiem diety?

WIĘCEJ Arrow right icon

Błonnik pokarmowy występuje w warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistyc
Błonnik dla dzieci: dlaczego jest potrzebny? W jakich produktach szukać?
Błonnik pokarmowy jest istotnym składnikiem diety w każdym wieku. Jadłospis najmłodszych także powinien zawierać jego odpowiednią ilość. Dlaczego błonnik dla dzieci jest tak ważny i gdzie go znaleźć? Sprawdź w poniższym artykule!

WIĘCEJ Arrow right icon