Blog / Dolegliwości trawienne / Celiakia, czyli nietolerancja i nadwrażliwość glutenu

coladmin 16 lutego 2023

Celiakia, czyli nietolerancja i nadwrażliwość glutenu

coladmin 16 lutego 2023

Celiakia – określana jest również mianem nietolerancji glutenu. Nie należy mylić jej z alergią na gluten – to dwa zupełnie inne schorzenia. Jeśli więc kliknęłaś w ten artykuł, aby dowiedzieć się czegoś o alergii na gluten, kliknij tutaj.

Czym jest celiakia?

Jeśli cierpisz na celiakię, zwaną również nietolerancją na gluten, w odpowiedzi na gluten Twój organizm produkuje przeciwciała działające przeciwko własnym tkankom. W przypadku alergii na gluten organizm produkuje przeciwciała wywołujące reakcję alergiczną.

Gluten to szczególna grupa białek. W przypadku osób cierpiących na celiakię białka glutenowe wywołują reakcję, w wyniku której w błonie śluzowej jelita cienkiego powstaje infekcja niszcząca kosmki ściany jelita. Kosmki uczestniczą w procesie pobierania składników odżywczych, więc ich zanik przyczynia się m.in. do deficytu związków odżywczych w naszym organizmie. Więcej informacji na temat jelita cienkiego znajdziesz tutaj.

Różne objawy

Objawy celiakii są zróżnicowane. Część osób odczuwa dolegliwości po spożyciu jedzenia zawierającego gluten, podczas gdy inni nie uskarżają się na zbyt uciążliwe objawy.

Dolegliwości, na które najczęściej uskarżają się osoby cierpiące na celiakię:

  • Rozwolnienie
  • Zatwardzenie
  • Wzdęcia
  • Zmęczenie
  • Spadek wagi
  • Stany depresyjne

Objawy celiakii u dzieci:

  • Zatrzymanie wzrostu
  • Późne wkroczenie w okres dojrzewania
  • Bóle brzucha
  • Niewielki apetyt
  • Niedobór żelaza i witamin
  • Wymioty
  • Rozwolnienie
  • Zatwardzenie

Zasięgnij porady lekarza

Jeśli podejrzewasz u siebie celiakię, skontaktuj się z lekarzem. Badanie krwi lub biopsja jelita cienkiego umożliwi ustalenie, co jest przyczyną dolegliwości. Celiakia to przewlekla choroba, na którą nie ma obecnie żadnego lekarstwa. Najlepszy sposób na radzenie sobie z nią to unikanie produktów spożywczych zawierających gluten.

Udostępnij: