Blog / Porady / Dieta FODMAP – lista produktów

coladmin 15 lutego 2023

Dieta FODMAP – lista produktów

coladmin 15 lutego 2023

Cierpisz na nadwrażliwość układu trawiennego? Być może Twój żołądek lub jelita nie tolerują jakichś węglowodanów. Dzięki liście produktów FODMAP zrozumiesz, jakich pokarmów należy unikać, aby lepiej się poczuć. Pamiętaj o zasięgnięciu porady lekarskiej przed rozpoczęciem diety FODMAP. Poza tym należy skorzystać z porady dietetyka w całym okresie trwania diety.

Na czym polega dieta FODMAP? To metoda eliminowania niektórych produktów z jadłospisu na 4-8 tygodni, a potem przywracaniu ich stopniowo do diety – po jednym produkcie. Zanim jednak zaczniesz wracać do swojego standardowego jadłospisu, musisz mieć pewność, że Twój układ trawienny działa prawidłowo i nie masz żadnych niepokojących objawów.

FODMAP, kategoria niska – możesz jeść bez obaw

Produkty, które możesz spożywać w ciągu pierwszych 4-8 tygodni określa się mianem NISKIEGO FODMAP. Zobacz, co znajduje się w tym gronie.

  • Ziarna i płatki: owsianka, płatki owsiane, quinoa, płatki gryczane, płatki orkiszowe, płatki z prosa, błonnik psyllium.
  • Produkty śniadaniowe: płatki kukurydziane, płatki owsiane, płatki orkiszowe, płatki gryczane, płatki z prosa.
  • Mąka orkiszowa, gryczana, quinoa, szarłatowa, mąka z prosa, mąka kukurydziana, ziemniaczana. Produkty bezglutenowe: wszystkie niezawierające pszenicy.
  • Produkty mleczne: mleko bez laktozy, jogurt bez laktozy, śmietanka bez laktozy, mleko sojowe, mleko ryżowe, mleko owsiane, mleko kokosowe, jajka.
  • Sery: świeży ser bez laktozy.
  • Lody: lody sojowe, lody bez laktozy, lody owsiane.
  • Tłuszcze: wszystkie oleje roślinne, olej kokosowy, masło, margaryna.
  • Makarony oraz ryż: ryż, makaron na bazie pszenicy orkiszowej, kukurydza, ryżu lub gryki.
  • Mięso i ryby: wszystkie rodzaje mięsa czerwonego, drób i ryby.
  • Owoce: pomarańcze, klementynki, dojrzałe banany, kiwi, melon, winogrona, cytryna, marakuja, ananas, truskawki, borówki czarne, maliny.
  • Warzywa: pomidory, ogórki, wszystkie rodzaje sałat, szpinak, seler, kiełki, marchewka, pasternak, pietruszka korzeniowa, cukinia, dynia piżmowa, imbir, bakłażan, zielona fasola, zioła.
  • Orzechy: orzeszki ziemne, orzechy pecan, orzechy makadamii, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie.
  • Słodycze: żelki, lukrecja, czekolada bez mleka, czyste kakao, cukier oraz inne substancje słodzące jak Hermesetas oraz Stewia.
  • Napoje: woda mineralna, soki bez cukru, kawa, herbata.

FODMAP – produkty, z których należy na jakiś czas zrezygnować

Produkty spożywcze, od których należy stronić podczas pierwszych 4-8 tygodni oznacza się jako wysoki FODMAP. Później możesz przywracać je jadłospisu, jeden po drugim. Sama możesz zadecydować, od którego zaczniesz.

  • Produkty zbożowe: musli, ciastka z otrębów, jęczmienia oraz żyta, ziarna pszenicy, ziarna jęczmienia, kasza bulgur, kuskus.
  • Produkty śniadaniowe: słodzone płatki śniadaniowe.
  • Mąka: mąka żytnia, mąka pszenna, mąka jęczmienna, mąka z pszenicy durum, mąka bezglutenowa.
  • Produkty mleczne: mleko, mleko kakaowe, jogurt, śmietanka, twaróg, skyr.
  • Ser: ser miękki, twarożek, ser śmietankowy.
  • Lody: lody na bazie śmietany, sorbet.
  • Tłuszcze: brak.
  • Makarony i ryż: makarony na bazie pszenicy lub pszenicy durum.
  • Mięso: pasztet z wątróbki.
  • Owoce: jabłka, mango, gruszki, arbuzy, zielone banany, awokado, czarne porzeczki, wszelkie owoce pestkowe (np. wiśnie, śliwki, nektarynki), suszone owoce np. rodzynki, owoce konserwowane.
  • Warzywa: wszystkie rodzaje kapusty, brokuły, cebula (wszystkie rodzaje), czosnek, por, szparagi, karczochy, słonecznik bulwiasty, bakłażan, pieczarki i borowiki, groszek cukrowy, buraki, fenkuł włoski, groszek, kukurydza, wszystkie rośliny strączkowe i soczewica, ciecierzyca.
  • Orzechy: pistacje.
  • Słodycze: słodycze słodzone słodzikami, guma do życia, mleczna czekolada, cukier brzozowy (ksylitol), sukrin (eritrytol), mannitol, izomalt, glikol, gliceryna, laktytol, rybitol.
  • Napoje: napoje gazowane, soki owocowe.

Jeśli po spożyciu któregoś z produktów z kategorii wysokiej FODMAP, objawy powrócą, należy ich unikać. Pamiętaj o tym, że na liście może znajdować się kilka składników, których nie tolerujesz. Więcej informacji na ten temat uzyskasz, zasięgając porady dietetyka lub lekarza.

Udostępnij: