Siemię lniane

Blog / Porady / Błonnik w diecie – jakie błonniki najlepiej wprowadzić do codziennego menu?

coladmin 2 grudnia 2025

Błonnik w diecie – jakie błonniki najlepiej wprowadzić do codziennego menu?

coladmin 2 grudnia 2025

Jeżeli troszczysz się o swoje zdrowie, z pewnością słyszałeś już wiele razy, aby codziennie dostarczać organizmowi pożywienia bogatego w błonnik. Co sprawia, że jest on tak cennym elementem codziennej diety? W jaki sposób włączyć go do swojego jadłospisu, by móc cieszyć się w pełni zbilansowanymi posiłkami, które dobrze wpływają na twój układ pokarmowy? Zabierzemy cię we wspólną podróż po rodzajach błonnika. Dowiesz się, które najbardziej mogą przysłużyć się twojemu zdrowiu i które najlepiej prowadzić do diety.

Błonnik – czym tak naprawdę jest?

Choć z wielu miejsc słychać głosy, że dieta bogata w błonnik jest niezwykle korzystna dla zdrowia układu pokarmowego, rzadko precyzuje się, jakie rodzaju substancją on jest. Błonnik, nazywany również włóknem pokarmowym, to nic innego jak – nietrawione przez zawarte w ludzkim organizmie enzymy – pozostałości komórek roślinnych. Pod tą nazwą kryje się bardzo zróżnicowana grupa substancji, których nasze ciało nie wchłania. Przechodzą one przez nasz układ pokarmowy, czyniąc po drodze wiele dobrego. Za błonnik uznaje się nietrawione polisacharydy, nieprzyswajalne lipidy i azot, który połączony jest z elementami ścian komórkowych niektórych roślin[1]

Włókno pokarmowe – dlaczego jest tak cenne?

Kasze, orzechy i nasiona

Co sprawia, że błonnik jest składnikiem tak pożądanym w codziennej diecie? Jeżeli nasz organizm go nie trawi, jakie są jego zalety? Dania, w których znajduje się więcej błonnika, choć są objętościowo większe, tak naprawdę dostarczają mniej kalorii. Wypełniają szybciej żołądek i pozwalają osiągnąć sytość. Włókno pokarmowe jest też niezwykle lepkie, dzięki czemu wraz z pokarmem dłużej pozostaje w układzie pokarmowym. Pozwala to lepiej wchłaniać się składnikom odżywczym.

W jelicie grubym znajdują się bakterie, które żywią się błonnikiem. Dzięki temu poddany zostaje on procesowi fermentacji. Gdy odpowiednio troszczysz się o mikroflorę w swoich jelitach, odwdzięcza się ona lepszą odpornością całego organizmu w walce z patogenami.

Niektóre rodzaje błonnika, określane jako błonnik rozpuszczalny, niezwykle łatwo chłoną wodę. Dzięki temu treść znajdująca się w jelitach pęcznieje i zwiększa swoją objętość. W ten sposób stolec intensywniej stymuluje ścianki jelit, wzmacniając ich ruchy robaczkowe. Lepsza perystaltyka skutkuje też łatwiejszym wydalaniem.

Niezwykle ważną funkcją błonnika jest obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Jak to możliwe, skoro włókno pokarmowe się nie wchłania w naszym przewodzie pokarmowym? Przyczynia się ono do powstawania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które blokują produkcję cholesterolu. Cholesterol przykleja się do błonnika i wraz z nim opuszcza układ pokarmowy[2].

Rodzaje błonnika

Kasze i warzywa

Błonnik dzielimy na dwa rodzaje. Są to błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Jak łatwo można się domyślić, jeden z nich łączy się z wodą, drugi natomiast przechodzi przez nasz układ pokarmowy bez tego. Każda z tych frakcji charakteryzuje się innym oddziaływaniem na organizm.

Forma rozpuszczalna odpowiedzialna jest za regulację poziomu glukozy we krwi oraz metabolizm lipidów. Szybko wypełnia żołądek, powodując uczucie sytości i wolniejsze trawienie.

Błonnik rozpuszczalny w wodzie znajdziesz w wielu popularnych produktach, takich jak:

  • produkty zbożowe: płatki owsiane i jęczmienne, kasza jęczmienna;
  • owoce: cytrusy, jabłka, porzeczki, truskawki, jagody, agrest, morele, brzoskwinie, śliwki i gruszki;
  • warzywa: brukselka, brokuł, kalarepa, karczoch, cebula, bakłażan, marchew, pietruszka;
  • strączki: groch, soczewica, soja, bób, fasola;
  • rośliny oleiste: siemię lniane, orzechy[3].

Błonnik nierozpuszczalny również korzystnie wpływa na trawienie, jednak w zupełnie inny sposób. Pełni on bowiem funkcję miotełki wymiatającej z naszych jelit resztki jedzenia. To on również zagęszcza i zwiększa masę stolca, umożliwiając bezproblemowe wizyty w toalecie.

Błonnik nierozpuszczalny także znajdziesz w wielu popularnych produktach spożywczych, np.:

  • owocach: czarna porzeczka, malina, kiwi, jagody;
  • warzywach: zielony groszek, szpinak, kalafior, kapusta pekińska;
  • skórkach warzyw i owoców;
  • nasionach: chia, siemię lniane;
  • produktach zbożowych: pieczywo razowe, kasze gryczana, jęczmienna, jaglana, ryż brązowy i dzikim, mąka pełnoziarnista, otręby[4].

Naturalne wsparcie w diecie

Czasem ciężko jest ułożyć swoją dietę tak, by była w niej optymalna ilość błonnika w jego rozpuszczalnej w wodzie formie. Tu z pomocą przychodzą suplementy diety, które mogą wspomóc ciebie i twój organizm w trosce o układ pokarmowy. Zanim jednak sięgniesz po taki preparat, upewnij się, że jego skład jest czysty. Co to znaczy? Przede wszystkim, że nie zawiera niepotrzebnych, a czasem wręcz niekorzystnych dla zdrowia składników. Im krótsza jest lista składników, tym lepiej. Suplement diety powinien zawierać naturalne źródło włókna pokarmowego w łatwej do przyswojenia formie.

Taki właśnie jest Colon® Crunchy[3]  – suplement diety pełen błonnika. W jego składzie znajdziesz jedno z najlepszych źródeł tego składnika, czyli łupinę nasienną babki jajowatej. Dodatkowo zawiera liofilizowane płatki truskawek i naturalny aromat. To wszystko!  Preparat ten jest przeznaczony dla dzieci od 6 r.ż. i dorosłych. Wystarczy jedna płaska łyżeczka (dzieci) lub 1 czubata łyżeczka (dorośli) rano i wieczorem, by wzbogacić swoją dietę o ten wyjątkowy składnik.

Colon (R) Crunchy - zjedz suplement prosto z łyżeczki - infografika

Zawarty w suplemencie błonnik pomaga usprawnić pracę jelit, ułatwia codzienne wypróżnianie i zapewnia uczucie sytości po posiłku. Dodatek truskawek odpowiedzialny jest natomiast za intensywny smak i aromat preparatu. Colon® Crunchy nie zawiera laktozy i glutenu. Jest również odpowiedni dla wegetarian i wegan.

FAQ

1. Na jakie frakcje dzieli się błonnik?

Włókno pokarmowe, czyli popularny błonnik, występuje zarówno w formie rozpuszczalnej w wodzie, jak i nierozpuszczalnej. Każda z nich inaczej wpływa na działanie układu pokarmowego i ogólny dobrostan organizmu. Obie warto włączyć do swojej codziennej diety.

2. W jaki sposób wzbogacić swoją dietę o błonnik pokarmowy?

Podstawą są dobrze zbilansowane, pełne owoców, warzyw, pestek, zbóż i orzechów posiłki. Większość produktów, w których znajdziesz oba rodzaje błonnika, jest dostępna w każdym sklepie. Czasem jednak ciężko jest w codzienne menu wpleść ich wystarczająco dużo. Dlatego też możesz sięgnąć po suplementy diety, takie jak Colon® Crunchy, dzięki którym uzupełnisz braki tego składnika na talerzu.

3. Dlaczego Colon® Crunchy to suplement, który warto wybrać?

Jego bogactwo kryje się w prostym składzie. Zawiera on zaledwie trzy w pełni naturalne składniki: łupinę nasienną babki jajowatej, liofilizowane płatki truskawek i aromat. Mogą spożywać go zarówno najmłodsi miłośnicy zdrowego odżywiania (dzieci powyżej 6 r.ż.), jak i starsi wielbiciele troski o własny organizm.

Bibliografia

[1] Błonnik pokarmowy
[2] Błonnik – źródła w diecie, funkcje, właściwości i suplementy
[3] Pamiętaj o błonniku | Pacjent
[4] Tamże