Dieta bezglutenowa – jadłospis, przepisy
Wbrew pozorom znalezienie produktów spożywczych niezawierających glutenu może być dość trudnym zadaniem. Należy być bardzo uważnym. Jeśli dany produkt zawiera gluten, informacja na ten temat powinna być ujęta na opakowaniu. Zacznij więc od zapoznania się ze składem wybranych produktów. Gluten znajdziemy np. w soi, chipsach, kiełbasie i czekoladzie. Opisywana substancja to białko występujące w wielu różnych zbożach i mąkach – na przykład w pszenicy, pszenicy durum, życie, pszenicy orkiszowej, pszenicy kamutowej oraz w ich mieszankach.
Dieta bezglutenowa? Zasięgnij porady dietetyka
W celu stworzenia zróżnicowanej i pełnowartościowej diety wolnej od glutenu warto zasięgnąć porady dietetyka. W ten sposób unikniesz produktów glutenowych, włączając do swojego jadłospisu błonnik, witaminy oraz minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednocześnie specjalista przygotuje jadłospis, który w pełni zaspokoi zapotrzebowanie energetyczne.
Dieta bezglutenowa – masz wiele możliwości
Osoby nietolerujące glutenu mają do dyspozycji wiele pysznych i pożywnych produktów. Oto niektóre przykłady:
- Ziemniaki
- Ryż
- Kukurydza
- Quinoa
- Łupina nasion psyllium
- Makaron
- Pieczywo
- Ciastka
Udostępnij: