Kapusta z ziemniakami
Tradycyjna kapusta z ziemniakami w udoskonalonej, unowocześnionej odsłonie. Przepyszne, pożywne danie dla całej rodziny! Kapusta zawiera wiele składników odżywczych, a po dodaniu odrobiny syropu można ją skarmelizować – w takiej wersji z pewnością zasmakuje naszym pociechom. Ten klasyk doskonale sprawdzi się też jako lunch w pracy. Idealnymi dodatkami do dania będą zgniecione borówki i odrobina świeżej pietruszki. Oto ciap kapusta w wersji z XXI wieku!
Składniki:
- Około 500 gram dowolnego farszu
- Około 500 gram świeżej białej kapusty
- 500 ml śmietany do przyrządzania potraw
- 1 garść świeżej pietruszki
- 2 łyżki stołowe soi
- 1 łyżka orzechów włoskich
- Sól
- Czarny pieprz
- Biały pieprz
- Masło do smażenia
- 2 łyżeczki stołowe ciemnego syropu słodowego lub miodu
- Porcja ziemniaków dla 4 osób
- Borówki jako dodatek
- Warzywa jako dodatek
g
g
g
g
Kapuściany pudding z ziemniakami – sposób przygotowania
- Ugotuj ziemniaki w lekko posolonej wodzie.
- Poszatkuj białą kapustę, usmaż ją na maśle i syropie do uzyskania odpowiedniego koloru.
- Przełóż białą kapustę do dużego garnka i usmaż farsz.
- Wymieszaj kapustę i farsz w garnku, dodaj borówki, soję, przyprawy, śmietanę do przygotowywanie potraw i garść świeżej pietruszki. Gotuj przez chwilę i dopraw solą, pieprzem i soją.
- Podaj z ziemniakami, warzywami i borówkami.