Sałatka low fodmap

Prosta sałatka FODMAP wymagająca niewielkiego nakładu czasu i pracy. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, możesz kupić obrane krewetki. Dzięki zawartości skrobi opornej oraz białka w quinoa, sałatka FODMAP zapewnia nam uczucie sytości na długo. Łącząc ją z jajkami, parmezanem oraz warzywami, stworzysz pyszny i zdrowy posiłek, który na pewno przypadnie do gustu tobie i twojej rodzinie. Podana ilość składników wystarczy na przyrządzenie 2 porcji.

Składniki:

  • Około 200 g obranych krewetek
  • 2 porcje quinoa (sprawdź opakowanie)
  • 2 jajka
  • Ogórek
  • Pomidor
  • Zielona sałata
  • ½ obranej cukinii
  • Cytryna
  • Oliwa z oliwek
  • 30 g startego parmezanu
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka stołowa suszonego kopru
  • Rzodkiewki i pędy groszku dla ozdoby (wedle uznania)

FOMAP: sałatka z krewetkami – sposób przygotowania

  • Ugotuj quinoę zgodnie z instrukcjami umieszczonymi na opakowaniu. Gotuj jajka przez około 7,5 minuty, a następnie przepłucz je pod zimną wodą przed ich obraniem.
  • Pokrój warzywa i wyłóż je na dwóch talerzach.
  • Po ugotowaniu quinoi przepłucz ją pod zimną wodą, a następnie dopraw odrobiną soli i pieprzu.
  • Połóż quinoę, obrane krewetki i parmezan na warzywach.
  • Na samą górę talerzy dodaj po dwie połówki jajek, odrobinę oliwy z oliwek, sól, pieprz, cytrynę i ewentualnie rzodkiewki oraz pędy groszku dla ozdoby. Sałatka zgodna z dietą L-FODMAP, z dodatkiem krewetek i jajkami gotowa!