Bezglutenowy chleb na zsiadłym mleku

Przedstawiamy przepis na przepyszny bezglutenowy chleb na zsiadłym mleku z całą masą smacznych i zdrowych składników. To idealny pomysł na święta – w końcu pieczywo zawiera cynamon, rodzynki i borówki. To doskonała bezglutenowa opcja na świąteczny stół, ale tak naprawdę można ją jeść bez względu na porę roku. Postanowiliśmy wzbogacić nasz chleb o błonnik, dodając do ciasta Colon C.

Składniki:

  • 400 g mąki gryczanej
  • 70 g poszatkowanych orzechów laskowych (lub innych)
  • 70 g ziaren dyni lub słonecznika (oraz dodatkowa ilość do ozdobienia chleba)
  • 500 ml zsiadłego mleka lub kefiru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g nasion lnu (dla chętnych)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 g rodzynek lub innych suszonych owoców
  • 60 g mrożonych borówek (lub dżemu z borówek)
  • 1 łyżka stołowa Colon C
  • 100 ml syropu klonowego lub miodu

Bezglutenowy chleb na zsiadłym mleku – sposób przygotowania

  • Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, poszatkowane orzechy laskowe, Colon C, cynamon, nasiona lnu, rodzynki, sól i ziarna dyni.
  • W drugiej misce wymieszaj zsiadłe mleko, syrop i sodę oczyszczoną. Przelej wszystkie składniki do jednej miski i połącz je ze sobą.
  • Dodaj borówki i wymieszaj.
  • Obłóż formę do chleba papierem do pieczenia i wlej ciasto. Na wierzch wyłóż trochę ziaren słonecznika lub dyni.
  • Chleb będzie gotowy po około 45 minutach. Odczekaj chwilę przed przystąpieniem do krojenia, ponieważ tuż po wyjęciu go z piekarnika może być to nieco utrudnione.