Przepis na wegetariańską tartę bezglutenową

Tarta wegetariańska to potrawa, która smakuje praktycznie wszystkim. Oczywiście można przyrządzić ją także bez glutenu. Ciasto z naszego przepisu jest smaczne, chrupkie i bogate w składniki odżywcze. Możecie do niej dodać, co tylko chcecie i czym dysponujecie, ale połączenie halloumi, suszonych na słońcu pomidorów, szpinaku, oliwek i sera to prawdziwy hit. Tartę bezglutenową z warzywami i serem można jeść na ciepło i na zimno, a resztę z posiłku możesz wziąć ze sobą do pracy lub szkoły jako lunch. Jeśli chcesz wzbogacić tartę o błonnik, dodaj do ciasta 1 łyżkę stołową Colon Ibesol. Oto pyszna tarta bezglutenowa dla każdego!

Brzegi tarty:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 czubata szklanka mąki kukurydzianej
  • ¼ szklanki dl mąki ryżowej
  • 1 łyżka stołowa Colon Ibesol
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • pó szklanki bezlaktozowego tureckiego jogurtu
  • odrobina soli

Farsz:

  • 3 jajka
  • 300 ml dowolnego mleka
  • 1 paczka sera halloumi
  • 2 garści szatkowanego młodego szpinaku
  • 5 suszonych na słońcu pomidorów
  • 10 drylowanych czarnych oliwek
  • 1 kulka mozzarelli
  • Sól, pieprz i oregano

Wegetariańska tarta śródziemnomorska z halloumi – sposób przygotowania

  • Nastaw piekarnik na 200 stopni. Rozpuść masło i wymieszaj wszystkie składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Wlej ciasto do formy i podpiecz je wstępnie przez 15 minut.
  • Ubij mocno mleko i jajka. Pokrój pora, oliwki, karczochy i suszone pomidory na mniejsze kawałki. Poszatkuj szpinak na mniejsze kawałki i zetrzyj halloumi na tarce.
  • Wymieszaj całość z jajkami, dopraw solą, pieprzem i odrobiną oregano.
  • Wlej farsz do podpieczonego ciasta, a na wierzch wyłóż mozzarellę pokrojoną na drobne kawałki. Dopraw danie pieprzem i oregano.
  • Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.