Bezglutenowy chleb z batatów z parmezanem
Zostało Ci w zamrażarce kilka batatów i nie masz pojęcia, co z nimi zrobić? W takim razie upiecz chleb zgodnie z naszym przepisem. Bataty i parmezan to zaskakująco dobre połączenie. Wspomniane słodkie ziemniaki nadadzą wypiekom niesamowitej soczystości. Aby podnieść poziom błonnika w chlebie, dodaliśmy Colon C. Pieczywo pozostanie soczyste przez kilka dni, możesz też je zamrozić i użyć później do zrobienia tostów. Pamiętaj dodatkach do kanapek – co powiesz na ser i awokado?
Składniki:
- 500 ml bezglutenowych płatków owsianych
- 500 ml mleka owsianego
- 200 ml płatków jaglanych
- 1 łyżeczka soli
- 2 średniej wielkości bataty
- 100 g startego parmezanu (lub innego sera)
- 2 do 3 łyżek stołowych nasion sezamu
- 2 łyżki stołowe rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka stołowa Colon C
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
g
g
g
g
Chleb z batatów – sposób przygotowania
- Nastaw piekarnik na 250 stopni. Obierz bataty i gotuj je, aż zmiękną.
- Rozgnieć bataty trzepaczką lub mikserem ręcznym. Wymieszaj je z płatkami owsianymi, mlekiem, płatkami jaglanymi, solą, Colon C, startym parmezanem, olejem kokosowym i sodą oczyszczoną (lub proszkiem do pieczenia).
- Zmieszane składniki rozprowadź po papierze do pieczenia rozłożonym na blasze. Użyj skrobaka do ciasta (albo innego papieru do pieczenia, aby wyrównać ciasto).
- Posyp chleb nasionami sezamu. Całość piecz przez około 25 minut. Po wyjęciu chleb powinien być nieco lepki. W ten sposób będziesz mieć pewność, że zachowa swoją soczystość na parę dni.
- Pokrój chleb z batatów na odpowiedniej wielkości kawałki i zaserwuj go w połączeniu z dodatkami, na przykład masłem, serem i awokado.