Blog / Porady / Jak zachować szczupłą sylwetkę? 5 zasad odżywiania

coladmin 16 lutego 2023

Jak zachować szczupłą sylwetkę? 5 zasad odżywiania

coladmin 16 lutego 2023

Zgrabna, smukła sylwetka to marzenie większości z nas. Niestety, najczęściej trudno jest nam ją utrzymać. Dziesiątki pokus w postaci słodkich batoników i słodzonych napojów, wieczory spędzane przed telewizorem, napoje wyskokowe spożywane ze znajomymi. Wszystko to sprawia, że zaczynamy tyć. Pojawiają się boczki, wystający brzuch, szerokie uda. A my zachodzimy w głowę, co robimy źle. Wydaje nam się, że odżywiamy się dość racjonalnie. Tymczasem zapominamy, że każda przekąska to dodatkowe kalorie. Do tego wysoko przetworzona żywność, alkohol. I nowa warstwa tłuszczyku gotowa! Co zrobić, żeby zachować szczupłą sylwetkę przez cały rok? Wystarczy kilka podstawowych zasad żywienia, by zapewnić sobie doskonały wygląd. Oto 5 reguł dietetycznych dla wszystkich marzących o pięknej figurze!

Szczupła sylwetka krok po kroku – jak ją uzyskać?

Zachowanie szczupłej sylwetki to nie lada wyzwanie. Kluczem do sukcesu jest stosowanie odpowiedniej diety. Wprowadzając zasady zdrowego żywienia, zapewniamy sobie nie tylko świetną figurę, ale również dobrą kondycję. Pamiętajmy, by każdego dnia jeść pełnowartościowe posiłki.

Zasada nr 1:

Warzywa. To klucz do zdrowia, świetnej kondycji i doskonałego samopoczucia. Warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Naukowcy są zgodni – powinniśmy codziennie jeść przynajmniej 5 porcji warzyw. Dodawajmy je do każdego posiłku – śniadanie, obiad i kolacja powinny być urozmaicone o warzywne, świeże dodatki. Oprócz tego należy spożywać je w międzyczasie, w ramach przekąsek. Zamiast słodkich batonów i czipsów serwujmy sobie świeże marchewki, seler naciowy, świeżego ogórka, paprykę. Świetnie sprawdzą się w komplecie z różnymi dipami. Marchewka maczana w guacamole lub paście z suszonych pomidorów? Pyszne! I, co ważne, bardzo zdrowe. Warzywa to jedyne produkty spożywcze, które możemy jeść właściwie bez konsekwencji dla naszej wagi. Mało kalorii i doskonały smak. Czego chcieć więcej? Jak zawsze liczy się jednak rozsądek – nie przesadzajmy z dodatkami, bo nawet pełne witamin awokado w guacamole ma w sobie sporo tłuszczu. Jedzone w nadmiarze nie przyczyni się do zachowania doskonałej figury.

Zasada nr 2:

Jak zachować szczupłą sylwetkę? Jedząc produkty pełnoziarniste! Zamiast pszennych bułeczek, makaronów i ciast, wybierajmy te na bazie mąki żytniej, razowej i pełnoziarnistej. Białe pieczywo jest nie tylko tuczące, ale też właściwie pozbawione wartości odżywczych. W przeciwieństwie do tego ciemnego. O co właściwie chodzi? Mąką pełnoziarnista to taka z ziaren nieoczyszczonych z zewnętrznej, pełnej witamin i minerałów pokrywy. Stąd jej niezwykła moc. Jedząc pieczywo wypieczone na jej bazie, zapewniamy sobie stały dostęp do niezbędnych dla zdrowia mikroelementów. Chleb pełnoziarnisty jest bardzo zdrowy, możemy śmiało zajadać się nim na śniadanie i kolacje. Wielkim plusem takich wypieków jest obecność w nich błonnika. To włókno pokarmowe, które pęcznieje pod wpływem wody, zapewniając nam uczucie sytości i pobudzając jelita do sprawnego wydalania resztek przemiany materii i toksyn. Obecność błonnika w diecie pozwala ustrzec się przed zaparciami. W razie potrzeby możemy też sięgnąć po ColonC, którego skład wspiera naturalną pracę jelit, a dodatkowo pomaga kontrolować poziom cholesterolu we krwi.

Zasada nr 3:

Woda, woda, woda. To słowo, które powinniśmy powtarzać codziennie, kilka razy dziennie. Każdego dnia należy wypijać przynajmniej dwa litry wody. Od tej zasady nie ma odstępstw. Dokładną ilość wody, którą powinniśmy spożywać, można wyliczyć na podstawie swojej wagi. Im wyższa będzie, tym więcej należy pić – 30 ml wody na każdy kilogram masy ciała. Woda ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia, kondycji i samopoczucia. A nawet dla wyglądu! Nawadniając się regularnie, dbamy o wszystkie narządy, dostarczając im niezbędnego dla funkcjonowania paliwa. Co ważne dla zachowania smukłej sylwetki – woda poprawia metabolizm, zapobiegając zaparciom, co może sprzyjać utracie masy ciała. Pomaga też transportować hormony, tlen i składniki odżywcze, odżywiając organizm kompleksowo.

Zasada nr 4:

Jak zachować szczupłą sylwetkę? Bardzo istotna dla naszej masy ciała jest też regularność posiłków. Liczy się nie tylko to, co jemy, ale też jak to jemy. Złota zasada głosi, że należy spożywać pięć posiłków dziennie i jeść systematycznie, niewielkimi porcjami. Największym błędem, jaki możemy popełnić, jest ominięcie śniadania i obiadu na rzecz ogromnej, sycącej kolacji. Cały dzień głodzimy się, żeby wieczorem skonsumować kilka tysięcy kalorii. A organizm szaleje. Niepewny tego, czy dostanie kolejną porcję energii, zaczyna magazynować. Zamiast chudnąć więc, tyjemy. Wydaje nam się, że jemy mniej – przecież to tylko jeden posiłek. Tymczasem kluczem do sukcesu jest sumienne spożywanie posiłków. Syte śniadanie, później przekąska, potem obiad, znów przekąska i, wreszcie lekka kolacja. Do każdego posiłku dodawajmy solidną dawkę warzyw. A przed jedzeniem wypijmy szklankę wody, która sprawi, że szybciej poczujemy sytość. Przed śniadaniem i kolacją warto dodać do wody 5 g (czubatą łyżeczkę) Colon C.

Zasada nr 5:

Zamieniamy żywność wysoko przetworzoną na zdrowe przekąski. Złotą zasadą szczupłej sylwetki jest ograniczenie spożycia cukru obecnego w słodzonych napojach, batonach, wafelkach. Nie kupujmy ich, będąc w sklepie, a nie będziemy mieli szansy jeść słodkości w wolnych chwilach. Nie ma nic gorszego dla naszej figury niż leżenie na kanapie, oglądanie telewizji i zajadanie się pełnym cukru przekąskami. Zanim więc włączymy do diety warzywa, przestańmy jeść to, co najbardziej niezdrowe. Odstawiamy też alkohol, który sprawia, że częściej przekąszamy czipsy, chrupki i inne słone, wysoko przetworzone smakołyki. Kalorie się kumulują, a my tyjemy. Żeby wyrwać się z tego zaklętego kręgu, trzeba zmienić swoje nawyki. I zacząć się ruszać! Bo choć wiele osób zadaje sobie pytanie o to, jak być szczupłym bez ćwiczeń, to niewielu się to faktycznie udaje.

Udostępnij: