
Co to jest błonnik i jak działa w codziennej diecie
Nasze zdrowie oraz dobre samopoczucie są zależne od wielu różnych czynników. Od niedawna większą uwagę zwraca się na rolę pracy jelit w naszym organizmie. Lekarze oraz dietetycy podkreślają, że ich prawidłowe funkcjonowanie może mieć kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Powstało wiele książek na temat ich roli i odpowiedzialności za nasze zdrowie. Niektórzy ze specjalistów nazywają je nawet „drugim mózgiem”. Aby jelita funkcjonowały bez zarzutu. potrzebują czegoś, co je napędzi do działania. Takim składnikiem może być błonnik.
Błonnik – co to jest?
Błonnik to inaczej włókno pokarmowe, czyli zespół substancji roślinnych, które nie są trawione ani wchłaniane przez przewód pokarmowy człowieka. Błonnik jest mieszaniną substancji o charakterze polisacharydowym oraz niepolisacharydowym. Jedną z jego najważniejszych cech jest umiejętność pęcznienia pod wypływem wody, co pobudza jelita do wydalania toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca dzienne spożycie błonnika między 20 a 40 gramów.
Gdzie występuje błonnik i co zawiera? Błonnik to grupa różnych substancji. Podzielony jest na frakcje, z których każda odpowiada za nieco inne działanie:
- Ligniny – są błonnikiem nierozpuszczalnym w wodzie. Występują w ziarnach zbóż oraz niektórych warzywach. Usuwają nadmiar kwasów żółciowych, cholesterolu pokarmowego, przeciwdziałają zaparciom, zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych.
- Celuloza – jest błonnikiem nierozpuszczalnym w wodzie. Występuje w świeżych warzywach oraz owocach. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga prawidłowe wydalanie oraz zapobiega zaparciom. Pomaga także regulować poziom glukozy we krwi.
- Hemicelulozy – częściowo rozpuszczają się w wodzie. Występują w otrębach oraz ziarnach zbóż. Usuwają zaparcia, pomagają obniżać poziom masy ciała.
- Pektyny – to rozpuszczalny w wodzie błonnik, które znajduje się w owocach. Jest zalecany szczególnie osobom ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Pomaga zmniejszyć ilość kwasów żółciowych.
- Gumy i śluzy – są rozpuszczalne w wodzie. Pomagają obniżyć poziom glukozy oraz powodują uczucie sytości.
Wpływ błonnika na nasz organizm
Błonnik ma wiele dobroczynnych funkcji. Do najważniejszych skutków jego oddziaływania na nasz organizm możemy zaliczyć:
- Błonnik pomaga na zaparcia;
- Reguluje pracę jelit;
- Błonnik wspomaga odchudzanie;
- Pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy;
- Wspomaga regulowanie glukozy we krwi;
- Błonnik wspomaga pozbywanie się toksyn z organizmu;
- Reguluje wydzielanie kwasów żółciowych.
Należy jednak pamiętać, że jak w każdym przypadku, również nadmiar błonnika może szkodzić. Dlatego starajmy się zaczynać od mniejszych dawek. Nadmiar błonnika bowiem może powodować dyskomfort trawienny, powodować wzdęcia oraz biegunki.
Błonnik – w jakich produktach jest go najwięcej?
Codzienne dostarczenie odpowiedniej ilości błonnika zapewni nam różnorodna, zbilansowana dieta. Warto jednak wiedzieć, na które pokarmy szczególnie należy zwrócić uwagę. Największe ilości błonnika pokarmowego możemy znaleźć w 100 gramach następujących pokarmów:
- Otręby pszenne 42,4 g
- Suszone śliwki 16,1 g
- Fasola biała 15,7 g
- Migdały 12,1 g
- Ryż brązowy 8,7 g
- Porzeczki czarne 7,9 g
- Płatki kukurydziane 7,6 g
- Jeżyny 7,3 g
- Płatki owsiane 6,9g
- Maliny 6,7 g
Niestety nie zawsze mamy możliwość jedzenia każdego dnia tak wyselekcjonowanych produktów. W czasie codziennych obowiązków możemy mieć problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości błonnika naszym jelitom. Warto wtedy sięgnąć po błonnik w proszku Colon C, który w 100 g zawiera aż 86 g błonnika. Zalecana dzienna dawka preparatu to 10g. (zalecana dzienna dawka to 10 g preparatu).
Jak stosować błonnik w proszku?
Błonnik w proszku Colon C Zdrowie jelit to idealna propozycja dla wszystkich zabieganych osób, które cierpią na problemy trawienne wywołane: stresem, brakiem snu, zmęczeniem czy nieodpowiednią dietą. Jak stosować Colon C Zdrowie jelit? Zalecana dawka to spożywanie 2 razy dziennie po 1 łyżeczce (5g). Proszek jest wygodny w użyciu, bowiem można go dodać do wody lub soku i po prostu wypić rano przed pierwszym posiłkiem. Należy popić przynajmniej 1 szklanką wody.
Dla osób cierpiących na Zespół Jelita Drażliwego (IBS) zalecany jest Colon C Slim, bowiem zawiera on w swoim składzie łupiny nasienne babki jajowatej, która jest naturalnym źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki temu korzystnie wpływa na pracę jelit i ułatwia wypróżnianie bez ryzyka rozleniwienia jelit. Dla zadowalających efektów należy go stosować 3 razy dziennie po 2 płaskie łyżeczki (4g). Wystarczy zmieszać ze szklaną wody lub soku i wypić przed posiłkiem.
Błonnik w proszku Colon C
Wspomagająco, jeżeli cierpimy na problemy związane z nadwrażliwością jelit, zaleca się stosowanie błonnika wzbogaconego o dodatkowe substancje. W preparatach błonnikowych wykorzystywane są głównie łupiny nasienne babki jajowatej w towarzystwie np. inuliny z cykorii, która działa jak prebiotyk. Wybierając odpowiedni preparat, warto postawić na ten, który dodatkowo został wzbogacony o bakterie kwasu mlekowego.
Dlaczego warto rozpocząć codzienną suplementację błonnika w proszku i jaki wybrać, by uzyskać najlepszy efekt? Po pierwsze, jest on łatwy w codziennym użyciu. Wystarczą zaledwie dwie łyżeczki dodane do jogurtu, koktajlu, muesli lub wody. Po drugie, w przeciwieństwie do innych leków na zaparcia, Colon C możemy w bezpieczny sposób stosować codziennie, bez ryzyka rozleniwienia jelit. Po trzecie, dodatkowe substancje uzupełniają mikroflorę naszych jelit. Działanie będzie już odczuwalne po kilku dniach. To prosty sposób na lekkość i komfort codziennego życia.
Udostępnij: