Panierowane Tofu – przepis inspirowany Azją

Inspiracją dla tego dania o bogatym smaku była kuchnia azjatycka. Dzięki panierce tofu zyskuje na kruchości i palecie smaku. Aby wzbogacić potrawę o błonnik, dodaj do panierki 1 łyżeczkę Colon C. W żaden sposób nie wpłynie to na smak lub konsystencję. Pyszne azjatyckie dania smakują praktycznie każdemu! Poznaj najlepszy przepis na tofu z makaronem i zaskocz gości nowymi smakami!

Tofu:

  • 1 blok naturalnego tofu
  • 1 łyżka stołowa curry
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka Sambal oelek
  • 1 łyżka stołowa miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka Colon C

Makaron:

  • 1/2 cukinii
  • 1/4 głowy białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 papryka dowolnego koloru
  • 2 porcje makaronu azjatyckiego lub bezglutenowego makaronu do spaghetti
  • 100 ml sosu hoisin
  • 2 łyżki stołowe nasion sezamu
  • 1 łyżka stołowa soi
  • 1 ząbek czosnku
  • Orzeszki ziemne do podania
  • Kolendra lub mięta do podania
  • Olej do smażenia

Panierowane tofu z makaronem zajatyckim – sposób przygotowania

  • Ugotuj pastę/makaron azjatycki zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pokrój tofu na cienkie plastry i wymieszaj w misce z maizeną (lub mąką ziemniaczaną), przyprawami i czymś do słodzenia. Tofu powinno chwilę postać.
  • Posiekaj wszystkie warzywa na mniejsze kawałki i podsmaż je w średniej temperaturze, aż nabiorą odpowiedniego koloru. Dodaj makaron azjatycki/makaron do spaghetti, sos hoisin, soję i nasiona sezamu. Wymieszaj całość.
  • Podsmaż tofu z dużą ilością oleju w wysokiej temperaturze (tofu należy podsmażyć we fryturze, więc wlej naprawdę sporą ilość oleju). Poczekaj, aż tofu nabierze odpowiedniego koloru. Chociaż ciężko je spalić, nie spuszczaj go z oka.
  • Podaj makaron z tofu i uzupełnij całość orzeszkami ziemnymi oraz kolendrą lub miętą (w zależności od tego co lubisz).
  • Ciesz się pysznym przepisem na danie z tofu – idealne na obiad, kolację i jako przekąska dla gości!