Przepis na spaghetti low FODMAP

Pyszny i przyjazny dla żołądka sos spaghetti z marchewką i ziołami, zgodny z zasadami FODMAP, niezawierający cebuli ani świeżego czosnku. Aby wzbogacić smak potrawy, użyliśmy między innymi cebuli dymki, ziół, marchewek i wina do gotowania. Prezentowany sos można przyrządzić także w wersji wegetariańskiej – wystarczy użyć farszu Quorn. Podana ilość składników wystarczy na przyrządzenie 4-5 porcji. Oto smaczny i zdrowy przepis na spaghetti L-FODMAP.

Składniki:

  • 4 porcje makaronu bezglutenowego
  • 500 g dowolnego farszu
  • 2 starte marchewki
  • 2 cebule dymki (zielona część spełnia zasady FODMAP)
  • 1 doniczka bazylii
  • 1 łyżka stołowa suszonego czosnku niedźwiedziego (jeśli nie uda ci się kupić danego składnika, możesz z niego zrezygnować)
  • 1 łyżka stołowa soi
  • 1 garść posiekanej świeżej pietruszki
  • 200 ml czerwonego wina do gotowania
  • 100 ml śmietany bez laktozy
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 szczypta białego pieprzu
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • Utarty parmezan do ozdobienia dania
  • Zielona sałata

FODMAP: sos spaghetti – sposób przygotowania

  • Poszatkuj cebulę dymkę oraz zioła. Podsmaż cebulki dymki aż do uzyskania złocistego koloru. Dodaj farsz i przesmaż go.
  • Dopraw danie solą i pieprzem. Dodaj rozdrobnione pomidory, soję, biały pieprz, bazylię, pietruszkę, czerwone wino, czosnek niedźwiedzi.
  • Gotuj farsz na małym ogniu przez około 20 minut. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
  • Całość wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
  • Podaj z makaronem bezglutenowym, warzywami i odrobiną startego parmezanu.