Jak przygotować kaszę jaglaną ze śliwkami?

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Mogą ją spożywać osoby z celiakią, gdyż nie zawiera glutenu. Ponadto jest bogata w żelazo i miedź oraz wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B. Dla osób znudzonych jedzeniem owsianki na śniadania, proponujemy pyszną kaszę jaglaną ze śliwkami na mleku migdałowym. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 4 śliwki

T

11g

W

73g

B

14.1g

7.1g

Kasza jaglana ze śliwkami – sposób przygotowania

  • Kaszę jaglaną ugotuj na sypko wg przepisu na opakowaniu.
    Usuń pestki ze śliwek.
  • Na patelni rozgrzej lekko miód i wyłóż na niego śliwki oraz orzechy, dodaj cynamon.
  • Śliwki lekko duś pod przykryciem. Podgrzanym mlekiem migdałowym zalej ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj zarodki pszenne i wymieszaj.
  • Na wierzch rozłóż duszone śliwki z cynamonem. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
  • Smacznego!