Jak przygotować kaszę jaglaną ze śliwkami?
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Mogą ją spożywać osoby z celiakią, gdyż nie zawiera glutenu. Ponadto jest bogata w żelazo i miedź oraz wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B. Dla osób znudzonych jedzeniem owsianki na śniadania, proponujemy pyszną kaszę jaglaną ze śliwkami na mleku migdałowym. Jak ją przygotować?
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki zarodków pszennych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 4 śliwki
T
11g
W
73g
B
14.1g
BŁ
7.1g
Kasza jaglana ze śliwkami – sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną ugotuj na sypko wg przepisu na opakowaniu.
Usuń pestki ze śliwek. - Na patelni rozgrzej lekko miód i wyłóż na niego śliwki oraz orzechy, dodaj cynamon.
- Śliwki lekko duś pod przykryciem. Podgrzanym mlekiem migdałowym zalej ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj zarodki pszenne i wymieszaj.
- Na wierzch rozłóż duszone śliwki z cynamonem. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
- Smacznego!