Jaglanka ze śliwkami

Migdałowa jaglanka ze śliwkami doskonale sprawdzi się na śniadanie. Jest lekka, a jednocześnie zawiera całą gamę składników odżywczych. 1 porcja dania w ok. 25% pokryje dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na błonnik. Dowiedz się, jak ją przygotować.

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 4 śliwki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Migdałowa jaglanka– sposób przygotowania

  • Kaszę jaglaną ugotuj na sypko wg przepisu na opakowaniu. Usuń pestki ze śliwek.
  • Na patelni lekko rozgrzej miód i wyłóż na niego śliwki oraz orzechy, dodaj cynamon.
  • Śliwki lekko uduś pod przykryciem. Podgrzanym mlekiem migdałowym zalej ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj zarodki pszenne i wymieszaj.
  • Na wierzch wyłóż duszone śliwki z cynamonem.
  • Podawaj od razu po przyrządzeniu.