Sałatka low fodmap
Prosta sałatka FODMAP wymagająca niewielkiego nakładu czasu i pracy. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, możesz kupić obrane krewetki. Dzięki zawartości skrobi opornej oraz białka w quinoa, sałatka FODMAP zapewnia nam uczucie sytości na długo. Łącząc ją z jajkami, parmezanem oraz warzywami, stworzysz pyszny i zdrowy posiłek, który na pewno przypadnie do gustu tobie i twojej rodzinie. Podana ilość składników wystarczy na przyrządzenie 2 porcji.
Składniki:
- Około 200 g obranych krewetek
- 2 porcje quinoa (sprawdź opakowanie)
- 2 jajka
- Ogórek
- Pomidor
- Zielona sałata
- ½ obranej cukinii
- Cytryna
- Oliwa z oliwek
- 30 g startego parmezanu
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka stołowa suszonego kopru
- Rzodkiewki i pędy groszku dla ozdoby (wedle uznania)
g
g
g
g
FOMAP: sałatka z krewetkami – sposób przygotowania
- Ugotuj quinoę zgodnie z instrukcjami umieszczonymi na opakowaniu. Gotuj jajka przez około 7,5 minuty, a następnie przepłucz je pod zimną wodą przed ich obraniem.
- Pokrój warzywa i wyłóż je na dwóch talerzach.
- Po ugotowaniu quinoi przepłucz ją pod zimną wodą, a następnie dopraw odrobiną soli i pieprzu.
- Połóż quinoę, obrane krewetki i parmezan na warzywach.
- Na samą górę talerzy dodaj po dwie połówki jajek, odrobinę oliwy z oliwek, sól, pieprz, cytrynę i ewentualnie rzodkiewki oraz pędy groszku dla ozdoby. Sałatka zgodna z dietą L-FODMAP, z dodatkiem krewetek i jajkami gotowa!