Naleśniki bezglutenowe: bananowe z serkiem

Zgodzicie się chyba z nami, że naleśniki to idealny pomysł na wykwintne śniadanie? Te w prezentowanym przepisie nie zawierają mąki, a ich główne składniki to serek, płatki owsiane, banan oraz jajko. To świetne połączenie, które dzięki wysokiej zawartości białek zapewnia poczucie sytości na wiele godzin. Do ciasta warto dodać Colon C, aby wzbogacić całość o błonnik, który w zbawienny sposób działa na jelita.

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2,5 dl bezglutenowych płatków owsianych
  • 200 gram serka
  • 1/2 łyżeczki proszku waniliowego
  • 1 łyżeczka Colon C
  • Olej kokosowy lub masło do smażenia
  • Maliny
  • Dżem
  • Chipsy kokosowe

Bezglutenowe naleśniki bananowe – sposób przygotowania

  • Zmiksuj banan, jajko, płatki owsiane, serek, Colon C i proszek waniliowy mikserem (zwykłym lub ręcznym).
  • Smaż kilka mniejszych naleśników na średniej temperaturze do uzyskania odpowiedniego koloru. Odwróć naleśniki i podsmaż je po drugiej stronie.
  • Naleśniki możesz podać np. z malinami, dowolnym dżemem i odrobiną chipsów kokosowych.