Zupa rybna z szafranem
Doskonały przepis na zupę rybną. Dodając do niej szafranu, otrzymujemy złoty kolor i cudowny smak. To przyprawa, która bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, badania wskazują między innymi na antydepresyjne działanie szafranu i wspomaganie procesu trawienia. Ta przepyszna zupa sprawdzi się zarówno podczas nieco bardziej wystawnego obiadu, jak i codziennego posiłku. Podaj ją z bezglutenowym chlebem lub kruchym pieczywem. Jak ugotować zupę rybną?
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 marchewki
- 400 gram filetu z łososia (jeśli wolisz dorsza, nie ma problemu. Możesz też użyć połączenia łosia i dorsza)
- Szatkowany por (jeśli borykasz się z zespołem jelita drażliwego, użyj tylko zielonej części)
- Około 1/2 głowy kopru włoskiego
- 100 ml creme fraîche
- 3 dl białego wina do przyrządzania potraw
- 1 doniczka świeżej brazylii (najlepiej ekologicznej)
- 300 ml śmietany do przyrządzania potraw
- 4 łyżki stołowe puree pomidorowego
- 2-3 łyżki stołowe szatkowanego koperku
- 600 ml wody (ziemniaki i pozostałe składniki powinny być nią przykryte, aby mogły się zagotować)
- 1-2 paczki szafranu w zależności od tego, na jak intensywnym smaku szafranu wam zależy. Ja zazwyczaj używam 1,5 paczki
- Sól
- Pieprz
- 1 cytryna
- Obrane krewetki jako dodatek
- Masło do smażenia
- 2 kostki bulionu rybnego
g
g
g
g
Zupa rybna z szafranem – sposób przygotowania
- Poszatkuj por, czosnek, pokrój koper włoski, marchewki i ziemniaki na drobne kawałki. Rozmroź rybę i pokrój ją w kostkę.
- Usmaż por, dodaj koper włoski, puree pomidorowe, koperek, bazylię (poszatkuj ją na drobne kawałki i zostaw część do ozdobienia potrawy), wino do przygotowywania potraw oraz kostkę bulionową. Gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu. Dodaj ziemniaki, marchewki, śmietanę, wodę i creme fraîche. Zamieszaj i zagotuj.
- Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż ziemniaki i marchewki zmiękną. Kiedy zupa jest już prawie gotowa, dodaj rybę i gotuj zupę przez około 7 minut.
- Dodaj szafran i zamieszaj. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Nalej zupę do ładnych talerzy, dodaj kilka krewetek i ozdób danie bazylią. Rozkoszuj się tą wyśmienitą zupą!