Wegetariański gulasz

Kto powiedział, że gulasz musi zawierać prawdziwe mięso? W prezentowanej wegetariańskiej wersji tego dania mięso zastąpiliśmy farszem sojowym, który wspaniale smakuje. Gulasz bez mięsa zawsze się sprawdza! Z racji tego, że możemy z powodzeniem podgrzać go na drugi dzień po przyrządzeniu, doskonale sprawdzi się jako lunch do pracy lub szkoły. Idealnym dodatkiem będzie bezglutenowy chleb lub kruche pieczywo z serem albo innym dodatkiem. Wegetariański gulasz to świetny pomysł na obiad i kolację.

Składniki:

  • 5 małych lub 3 duże ziemniaki
  • 4 małe lub 3 duże marchewki
  • Garść siekanego pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 gram farszu sojowego lub faszu quorn
  • 1 papryka dowolnego koloru
  • 1 łyżka stołowa sproszkowanej papryki
  • 3 łyżki stołowe puree z pomidora
  • 1 szczypta białego pieprzu
  • 600 ml wody
  • 300 ml czerwonego wina do przyrządzania potraw
  • 1 kostka rosołowa z warzyw lub 2 łyżki stołowe esencji bulionowej
  • 1 garść świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 odrobina soi
  • 1/2 łyżeczka sosu Sambal
  • 100 ml śmietanki
  • Sól i pieprz
  • Ewentualnie odrobina creme fraiché dla ozdoby

Kasza jaglana ze śliwkami – sposób przygotowania

  • Obierz marchewki i ziemniaki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Pokrój pora, paprykę i poszatkuj czosnek.
  • Usmaż farsz z papryką i porem. Włóż wszystkie składniki do dużego garnka, wlej wodę, bulion i czerwone wino.
  • Dodaj posiekane pomidory, Sambal, soję, paprykę w proszku, pietruszkę, biały pieprz i oregano. Dodaj ziemniaki i marchewki i gotuj je pod przykryciem na średniej temperaturze, aż warzywa staną się miękkie.
  • Wlej śmietanę do przygotowania potraw/śmietanę owsianą i dopraw zupę solą i pieprzem.
  • Podaj z odrobiną creme fraiché i chlebem bezglutenowym.