Wegetariański gulasz
Kto powiedział, że gulasz musi zawierać prawdziwe mięso? W prezentowanej wegetariańskiej wersji tego dania mięso zastąpiliśmy farszem sojowym, który wspaniale smakuje. Gulasz bez mięsa zawsze się sprawdza! Z racji tego, że możemy z powodzeniem podgrzać go na drugi dzień po przyrządzeniu, doskonale sprawdzi się jako lunch do pracy lub szkoły. Idealnym dodatkiem będzie bezglutenowy chleb lub kruche pieczywo z serem albo innym dodatkiem. Wegetariański gulasz to świetny pomysł na obiad i kolację.
Składniki:
- 5 małych lub 3 duże ziemniaki
- 4 małe lub 3 duże marchewki
- Garść siekanego pora
- 2 ząbki czosnku
- 400 gram farszu sojowego lub faszu quorn
- 1 papryka dowolnego koloru
- 1 łyżka stołowa sproszkowanej papryki
- 3 łyżki stołowe puree z pomidora
- 1 szczypta białego pieprzu
- 600 ml wody
- 300 ml czerwonego wina do przyrządzania potraw
- 1 kostka rosołowa z warzyw lub 2 łyżki stołowe esencji bulionowej
- 1 garść świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 odrobina soi
- 1/2 łyżeczka sosu Sambal
- 100 ml śmietanki
- Sól i pieprz
- Ewentualnie odrobina creme fraiché dla ozdoby
g
g
g
g
Kasza jaglana ze śliwkami – sposób przygotowania
- Obierz marchewki i ziemniaki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Pokrój pora, paprykę i poszatkuj czosnek.
- Usmaż farsz z papryką i porem. Włóż wszystkie składniki do dużego garnka, wlej wodę, bulion i czerwone wino.
- Dodaj posiekane pomidory, Sambal, soję, paprykę w proszku, pietruszkę, biały pieprz i oregano. Dodaj ziemniaki i marchewki i gotuj je pod przykryciem na średniej temperaturze, aż warzywa staną się miękkie.
- Wlej śmietanę do przygotowania potraw/śmietanę owsianą i dopraw zupę solą i pieprzem.
- Podaj z odrobiną creme fraiché i chlebem bezglutenowym.