Powrót Przepisy i porady Przepisy Przepisy Gulasz wegetariański – najlepszy przepis Kto powiedział, że gulasz musi zawierać prawdziwe mięso? Wegetariańskie danie świetnie zastąpi klasyczne danie znane z domów naszych babć. Jedz pysznie i zdrowo – sprawdź najlepszy przepis na gulasz wege! Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: Składniki Gulasz wegetariański 5 małych lub 3 duże ziemniaki4 małe lub 3 duże marchewki Około 1 dl siekanego pora2 ząbki czosnku400 gram farszu sojowego lub faszu quorn1 papryka dowolnego koloru1 łyżka stołowa sproszkowanej papryki3 łyżki stołowe puree z pomidora1 szczypta białego pieprzu6 dl wody3 dl czerwonego wina do przyrządzania potraw1 kostka rosołowa z warzyw lub 2 łyżki stołowe esencji bulionowej1 garść świeżej pietruszki1 łyżeczka oregano1 odrobina soi 1/2 łyżeczka Sambal oelek1 dl śmietany do przygotowywania potraw lub śmietany owsianej Sól i pieprz Ewentualnie odrobina creme fraiché dla ozdoby Składniki: 5 małych lub 3 duże ziemniaki 4 małe lub 3 duże marchewki Garść siekanego pora 2 ząbki czosnku 400 gram farszu sojowego lub faszu quorn 1 papryka dowolnego koloru 1 łyżka stołowa sproszkowanej papryki 3 łyżki stołowe puree z pomidora 1 szczypta białego pieprzu 600 ml wody 300 ml czerwonego wina do przyrządzania potraw 1 kostka rosołowa z warzyw lub 2 łyżki stołowe esencji bulionowej 1 garść świeżej pietruszki 1 łyżeczka oregano 1 odrobina soi 1/2 łyżeczka sosu Sambal 100 ml śmietanki Sól i pieprz Ewentualnie odrobina creme fraiché dla ozdoby Kto powiedział, że gulasz musi zawierać prawdziwe mięso? W prezentowanej wegetariańskiej wersji tego dania mięso zastąpiliśmy farszem sojowym, który wspaniale smakuje. Gulasz bez mięsa zawsze się sprawdza! Z racji tego, że możemy z powodzeniem podgrzać go na drugi dzień po przyrządzeniu, doskonale sprawdzi się jako lunch do pracy lub szkoły. Idealnym dodatkiem będzie bezglutenowy chleb lub kruche pieczywo z serem albo innym dodatkiem. Wegetariański gulasz to świetny pomysł na obiad i kolację. Sposób przygotowania: Obierz marchewki i ziemniaki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Pokrój pora, paprykę i poszatkuj czosnek. Usmaż farsz z papryką i porem. Włóż wszystkie składniki do dużego garnka, wlej wodę, bulion i czerwone wino. Dodaj posiekane pomidory, Sambal, soję, paprykę w proszku, pietruszkę, biały pieprz i oregano. Dodaj ziemniaki i marchewki i gotuj je pod przykryciem na średniej temperaturze, aż warzywa staną się miękkie. Wlej śmietanę do przygotowania potraw/śmietanę owsianą i dopraw zupę solą i pieprzem. Podaj z odrobiną creme fraiché i chlebem bezglutenowym. Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: