Błonnik pokarmowy występuje w warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistyc

Blog / Porady / Błonnik dla dzieci: dlaczego jest potrzebny? W jakich produktach szukać?

coladmin 19 kwietnia 2024

Błonnik dla dzieci: dlaczego jest potrzebny? W jakich produktach szukać?

coladmin 19 kwietnia 2024

Błonnik pokarmowy jest istotnym składnikiem diety w każdym wieku. Jadłospis najmłodszych także powinien zawierać jego odpowiednią ilość. Dlaczego błonnik dla dzieci jest tak ważny i gdzie go znaleźć? Sprawdź w poniższym artykule!

Dlaczego błonnik w diecie dziecka jest taki ważny?

Błonnik nie dostarcza co prawda energii, jednak wpływa na regulację pracy jelit, przeciwdziałając zaparciom. Stymuluje on rozwój dobrych bakterii zasiedlających układ pokarmowy, wpływając na ograniczenie wzrostu szkodliwych mikroorganizmów. Wpływa to nie tylko na prawidłowy ruch treści pokarmowej w jelitach i trawienie, ale ma również związek z budowaniem silnego układu immunologicznego i budowanie dziecięcej odporności¹.

Co jednak najbardziej istotne, błonnik w diecie dziecka podtrzymuje uczucie sytości, dzięki czemu nie odczuwa ono głodu zbyt szybko. Ogranicza to podjadanie między posiłkami i w efekcie zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości².

Produkty bogate w błonnik dla dzieci

Spożycie błonnika u dzieci według zaleceń specjalistów powinno wyglądać następująco³:

  • 1 do 3 lat – 10 g/dobę,
  • 4 do 6 lat – 14 g/dobę,
  • 7 do 9 lat – 16 g/dobę,
  • 10 do 15 lat – 19 g/dobę.

U dzieci powyżej 15. roku życia spożycie błonnika powinno być takie, jak w grupie dorosłych (21 g/dobę).

Gdzie znaleźć błonnik pokarmowy? Produkty bogate w błonnik idealne dla dzieci to np.⁴:

  • otręby pszenne – 42,4 g/100 g,
  • migdały – 12,9 g/100 g,
  • suszone morele – 10,03 g/100 g,
  • płatki jęczmienne – 9,6 g/100 g,
  • suszone śliwki – 9,4 g/100 g,
  • chleb żytni pełnoziarnisty – 9,1 g/100 g,
  • orzechy laskowe – 8,9 g/100 g,
  • płatki owsiane – 6,9 g/100 g,
  • płatki kukurydziane – 6,6 g/100 g,
  • rodzynki – 6,5 g/100 g.
Odpowiedni poziom błonnika wydłuża uczucie sytości dziecka i zapobiega podjadaniu

Wzbogacenie diety malucha o produkty bogate w błonnik nie musi być trudne. Wystarczą niewielkie zmiany w jadłospisie, np.⁵:

  • zamiana pszennego pieczywa na pełnoziarniste,
  • ciemny makaron razowy zamiast jasnego,
  • stosowanie mąki razowej w domowych wypiekach i potrawach mącznych (np. naleśnikach),
  • włączenie grubych kasz do diety,
  • zamiana słodkich płatków śniadaniowych na owsiane lub jaglane, wzbogacone do tego owocami o dużej zawartości błonnika (np. truskawkami, jeżynami i malinami),
  • uczenie dziecka jedzenia owoców ze skórką (np. jabłek, gruszek, brzoskwiń),
  • wymiana słodkiej przekąski na garść orzechów, stosowanie past orzechowych i orzechów mielonych.

Gdy istnieje ryzyko, że dieta nie zawiera odpowiedniej ilości błonnika, u dzieci od 6. roku życia można zastosować suplement diety Colon C. Charakteryzuje się on nie tylko wysoką zawartością błonnika rozpuszczalnego, ale dodatkowo jest wzbogacony kulturami bakterii kwasu mlekowego, które uzupełniają bakterie jelitowe. Ten naturalny błonnik będzie idealnym rozwiązaniem również u dzieci.

Nadmiar i niedobór błonnika w diecie dziecka

Zarówno zbyt mała, jak i zbyt duża ilość błonnika w dziecięcej diecie może prowadzić do zaburzeń ze strony delikatnego układu pokarmowego malucha. 

Nadmiar błonnika w diecie dziecka może skutkować ograniczeniem wchłaniania tłuszczy, a co za tym idzie – spadkiem poziomu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Z tego powodu decyzję o włączeniu dodatkowej suplementacji błonnikiem najlepiej jest skonsultować z lekarzem pediatrą.

Z kolei niedobór błonnika może powodować różne problemy trawienne, jak np. zaparcia. W efekcie długofalowym zwiększa zaś prawdopodobieństwo otyłości i związane z nim zwiększone ryzyko występowania takich chorób jak miażdżyca, nadciśnienie czy nowotwory jelita grubego.

Bibliografia

  1. 1. Bienkiewicz, M., Bator, E., & Bronkowska, M. (2015). Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol, 96(1), 57-63.
  2. 2. Mrukowicz J., Rachtan-Janicka J. „8. Żywienie dzieci starszych” [w:] Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Szajewska, Hanna, et al. Medycyna Praktyczna, 2017: 46-50.
  3. 3. 4. Jarosz M., et al. „Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie.” 2020, 148-170.
  4. 5. GÓRECKA, Danuta, JANUS, Patrycja, BORYSIAK-MARZEC, Paulina, et al. Analiza spożycia błonnika pokarmowego i jego frakcji w Polsce w ostatnim dziesięcioleciu w oparciu o dane GUS. Problemy Higieny Epidemiologii, 2011, vol. 92, no 4, p. 705-708.