Przepis na spaghetti low FODMAP
Pyszny i przyjazny dla żołądka sos spaghetti z marchewką i ziołami, zgodny z zasadami FODMAP, niezawierający cebuli ani świeżego czosnku. Aby wzbogacić smak potrawy, użyliśmy między innymi cebuli dymki, ziół, marchewek i wina do gotowania. Prezentowany sos można przyrządzić także w wersji wegetariańskiej – wystarczy użyć farszu Quorn. Podana ilość składników wystarczy na przyrządzenie 4-5 porcji. Oto smaczny i zdrowy przepis na spaghetti L-FODMAP.
Składniki:
- 4 porcje makaronu bezglutenowego
- 500 g dowolnego farszu
- 2 starte marchewki
- 2 cebule dymki (zielona część spełnia zasady FODMAP)
- 1 doniczka bazylii
- 1 łyżka stołowa suszonego czosnku niedźwiedziego (jeśli nie uda ci się kupić danego składnika, możesz z niego zrezygnować)
- 1 łyżka stołowa soi
- 1 garść posiekanej świeżej pietruszki
- 200 ml czerwonego wina do gotowania
- 100 ml śmietany bez laktozy
- Sól
- Pieprz
- 1 szczypta białego pieprzu
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- Utarty parmezan do ozdobienia dania
- Zielona sałata
g
g
g
g
FODMAP: sos spaghetti – sposób przygotowania
- Poszatkuj cebulę dymkę oraz zioła. Podsmaż cebulki dymki aż do uzyskania złocistego koloru. Dodaj farsz i przesmaż go.
- Dopraw danie solą i pieprzem. Dodaj rozdrobnione pomidory, soję, biały pieprz, bazylię, pietruszkę, czerwone wino, czosnek niedźwiedzi.
- Gotuj farsz na małym ogniu przez około 20 minut. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
- Całość wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
- Podaj z makaronem bezglutenowym, warzywami i odrobiną startego parmezanu.