Jaglanka ze śliwkami
Migdałowa jaglanka ze śliwkami doskonale sprawdzi się na śniadanie. Jest lekka, a jednocześnie zawiera całą gamę składników odżywczych. 1 porcja dania w ok. 25% pokryje dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na błonnik. Dowiedz się, jak ją przygotować.
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 2 łyżki zarodków pszennych
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 4 śliwki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka orzechów włoskich
g
g
g
g
Migdałowa jaglanka– sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną ugotuj na sypko wg przepisu na opakowaniu. Usuń pestki ze śliwek.
- Na patelni lekko rozgrzej miód i wyłóż na niego śliwki oraz orzechy, dodaj cynamon.
- Śliwki lekko uduś pod przykryciem. Podgrzanym mlekiem migdałowym zalej ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj zarodki pszenne i wymieszaj.
- Na wierzch wyłóż duszone śliwki z cynamonem.
- Podawaj od razu po przyrządzeniu.