Zupa rybna z szafranem

Doskonały przepis na zupę rybną. Dodając do niej szafranu, otrzymujemy złoty kolor i cudowny smak. To przyprawa, która bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, badania wskazują między innymi na antydepresyjne działanie szafranu i wspomaganie procesu trawienia. Ta przepyszna zupa sprawdzi się zarówno podczas nieco bardziej wystawnego obiadu, jak i codziennego posiłku. Podaj ją z bezglutenowym chlebem lub kruchym pieczywem. Jak ugotować zupę rybną?

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 marchewki
  • 400 gram filetu z łososia (jeśli wolisz dorsza, nie ma problemu. Możesz też użyć połączenia łosia i dorsza)
  • Szatkowany por (jeśli borykasz się z zespołem jelita drażliwego, użyj tylko zielonej części)
  • Około 1/2 głowy kopru włoskiego
  • 100 ml creme fraîche
  • 3 dl białego wina do przyrządzania potraw
  • 1 doniczka świeżej brazylii (najlepiej ekologicznej)
  • 300 ml śmietany do przyrządzania potraw
  • 4 łyżki stołowe puree pomidorowego
  • 2-3 łyżki stołowe szatkowanego koperku
  • 600 ml wody (ziemniaki i pozostałe składniki powinny być nią przykryte, aby mogły się zagotować)
  • 1-2 paczki szafranu w zależności od tego, na jak intensywnym smaku szafranu wam zależy. Ja zazwyczaj używam 1,5 paczki
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 cytryna
  • Obrane krewetki jako dodatek
  • Masło do smażenia
  • 2 kostki bulionu rybnego

Zupa rybna z szafranem – sposób przygotowania

  • Poszatkuj por, czosnek, pokrój koper włoski, marchewki i ziemniaki na drobne kawałki. Rozmroź rybę i pokrój ją w kostkę.
  • Usmaż por, dodaj koper włoski, puree pomidorowe, koperek, bazylię (poszatkuj ją na drobne kawałki i zostaw część do ozdobienia potrawy), wino do przygotowywania potraw oraz kostkę bulionową. Gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu. Dodaj ziemniaki, marchewki, śmietanę, wodę i creme fraîche. Zamieszaj i zagotuj.
  • Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż ziemniaki i marchewki zmiękną. Kiedy zupa jest już prawie gotowa, dodaj rybę i gotuj zupę przez około 7 minut.
  • Dodaj szafran i zamieszaj. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Nalej zupę do ładnych talerzy, dodaj kilka krewetek i ozdób danie bazylią. Rozkoszuj się tą wyśmienitą zupą!