Powrót Przepisy i porady Przepisy Przepisy Zupa rybna z szafranem To naprawdę pyszna zupa! Szafran nadaje jej złotego koloru i delikatnie świątecznego posmaku. Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: Składniki Składniki na 4 porcje 1/2 kg ziemniaków1 ząbek czosnku3-4 marchewki400 gram filetu z łososia (jeśli wolisz dorsza, nie ma problemu. Możesz też użyć połączenia łosia i dorsza.) Szatkowany por (jeśli borykasz się z zespołem jelita drażliwego, użyj tylko zielonej części) Około 1/2 głowy kopru włoskiego2 kostki bulionu rybnego3 dl białego wina do przyrządzania potraw1 dl creme fraîche3 dl śmietany do przyrządzania potraw1 doniczka świeżej brazylii (najlepiej ekologicznej)2-3 łyżki stołowe szatkowanego koperku4 łyżki stołowe puree pomidorowego6 dl wody (ziemniaki i pozostałe składniki powinny być nią przykryte, aby mogły się zagotować)1-2 paczki szafranu w zależności od tego, na jak intensywnym smaku szafranu wam zależy. Ja zazwyczaj używam 1,5 paczki Sól Pieprz1 cytryna Obrane krewetki jako dodatek Masło do smażenia To naprawdę pyszna zupa! Szafran nadaje jej złotego koloru i delikatnie świątecznego posmaku. To przyprawa, która ponoć bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, badania wskazują między innymi na antydepresyjne działanie szafranu i wspomaganie procesu trawienia. Ta przepyszna zupa sprawdzi się zarówno podczas nieco bardziej wystawnego obiadu, jak i codziennego posiłku. Podaj ją z bezglutenowym chlebem lub kruchym pieczywem. Sposób przygotowania: Poszatkuj por, czosnek, pokrój koper włoski, marchewki i ziemniaki na drobne kawałki.Rozmroź rybę i pokrój ją w kostkę.Usmaż por, dodaj koper włoski, puree pomidorowe, koperek, bazylię (poszatkuj ją na drobne kawałki i zostaw część do ozdobienia potrawy), wino do przygotowywania potraw oraz kostkę bulionową. Gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu.Dodaj ziemniaki, marchewki, śmietanę, wodę i creme fraîche.Zamieszaj i zagotuj.Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż ziemniaki i marchewki zmiękną.Kiedy zupa jest już prawie gotowa, dodaj rybę i gotuj zupę przez około 7 minut.Dodaj szafran i zamieszaj.Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Nalej zupę do ładnych talerzy, dodaj kilka krewetek i ozdób danie bazylią.Rozkoszuj się tą wyśmienitą zupą! Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: