Lekkostrawne jedzenie to dobra propozycja dla osób często uskarżających się na dolegliwości układu trawiennego. Oto przykłady takich produktów:
• Produkty o wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego – owies, większość warzyw oraz łupiny nasion psyllium
• Produkty zawierające żywe kultury bakterii, na przykład jogurt.
• Chude mięso
• Imbir jest znany ze swojego stymulującego działania na proces trawienia
Oto pokarmy, których lepiej unikać:
• Smażone jedzenie bogate w tłuszcze
• Mocne przyprawy, jak np. chili, które mogą wywoływać zgagę i podrażniać błonę śluzową układu trawiennego
• Kawa, ponieważ kofeina może powodować rozwolnienie
• Zbyt duża ilość alkoholu może wywoływać rozwolnienie, bóle brzucha oraz zgagę. Pij umiarkowanie.
• Produkty z lekko sfermentowanym błonnikiem – na przykład groch, fasola, cebula i kalafior
• Napoje gazowane – kwas węglowy powoduje gazy
• Produkty bogate w węglowodany – ryż, cukier oraz biała mąka