Powrót Przepisy i porady Przepisy Przepisy Wegetariańska tarta śródziemnomorska z halloumi Tarta to potrawa, która smakuje praktycznie wszystkim. Pyszne, świeże dodatki i chrupiący spód potrafią zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Sprawdź, jak zrobić wegetariańską tartę bezglutenową! Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: Składniki Brzegi tarty: 2 dl płatków owsianych2,5 dl mąki kukurydzianej1/2 dl mąki ryżowej1 łyżka stołowa Colon C150g rozpuszczonego masła1 dl bezlaktozowego tureckiego jogurtu odrobina soli Farsz: 3 jajka3 dl dowolnego mleka1 paczka sera halloumi2 garści szatkowanego młodego szpinaku5 suszonych na słońcu pomidorów10 drylowanych czarnych oliwek1 paczka mozzarelli Sól, pieprz i oregano Składniki Brzegi tarty: 1 szklanka płatków owsianych 1 czubata szklanka mąki kukurydzianej ¼ szklanki dl mąki ryżowej 1 łyżka stołowa Colon Ibesol 150 g rozpuszczonego masła pó szklanki bezlaktozowego tureckiego jogurtu odrobina soli Farsz: 3 jajka 300 ml dowolnego mleka 1 paczka sera halloumi 2 garści szatkowanego młodego szpinaku 5 suszonych na słońcu pomidorów 10 drylowanych czarnych oliwek 1 kulka mozzarelli Sól, pieprz i oregano Tarta wegetariańska to potrawa, która smakuje praktycznie wszystkim. Oczywiście można przyrządzić ją także bez glutenu. Ciasto z naszego przepisu jest smaczne, chrupkie i bogate w składniki odżywcze. Możecie do niej dodać, co tylko chcecie i czym dysponujecie, ale połączenie halloumi, suszonych na słońcu pomidorów, szpinaku, oliwek i sera to prawdziwy hit. Tartę bezglutenową z warzywami i serem można jeść na ciepło i na zimno, a resztę z posiłku możesz wziąć ze sobą do pracy lub szkoły jako lunch. Jeśli chcesz wzbogacić tartę o błonnik, dodaj do ciasta 1 łyżkę stołową Colon Ibesol. Oto pyszna tarta bezglutenowa dla każdego! Sposób przygotowania: Nastaw piekarnik na 200 stopni. Rozpuść masło i wymieszaj wszystkie składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Wlej ciasto do formy i podpiecz je wstępnie przez 15 minut. Ubij mocno mleko i jajka. Pokrój pora, oliwki, karczochy i suszone pomidory na mniejsze kawałki. Poszatkuj szpinak na mniejsze kawałki i zetrzyj halloumi na tarce. Wymieszaj całość z jajkami, dopraw solą, pieprzem i odrobiną oregano. Wlej farsz do podpieczonego ciasta, a na wierzch wyłóż mozzarellę pokrojoną na drobne kawałki. Dopraw danie pieprzem i oregano. Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: