Powrót Przepisy i porady Przepisy Przepisy FODMAP: sałatka z krewetkami Prosta sałatka FODMAP wymagająca niewielkiego nakładu czasu i pracy. Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: Składniki Składniki Około 200 g obranych krewetek2 porcje quinoa (sprawdź opakowanie)2 jajka Ogórek Pomidor Zielona sałata ½ obranej cukinii Cytryna Oliwa z oliwek30 g startego parmezanu Sól Pieprz 1 łyżka stołowa suszonego kopru Rzodkiewki i pędy groszku dla ozdoby (wedle uznania) Składniki Około 200 g obranych krewetek 2 porcje quinoa (sprawdź opakowanie) 2 jajka Ogórek Pomidor Zielona sałata ½ obranej cukinii Cytryna Oliwa z oliwek 30 g startego parmezanu Sól Pieprz 1 łyżka stołowa suszonego kopru Rzodkiewki i pędy groszku dla ozdoby (wedle uznania) Prosta sałatka FODMAP wymagająca niewielkiego nakładu czasu i pracy. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, możesz kupić obrane krewetki. Dzięki zawartości skrobi opornej oraz białka w quinoa, sałatka FODMAP zapewnia nam uczucie sytości na długo. Łącząc ją z jajkami, parmezanem oraz warzywami, stworzysz pyszny i zdrowy posiłek, który na pewno przypadnie do gustu tobie i twojej rodzinie. Podana ilość składników wystarczy na przyrządzenie 2 porcji. Sposób przyrządzenia: Ugotuj quinoę zgodnie z instrukcjami umieszczonymi na opakowaniu. Gotuj jajka przez około 7,5 minuty, a następnie przepłucz je pod zimną wodą przed ich obraniem. Pokrój warzywa i wyłóż je na dwóch talerzach. Po ugotowaniu quinoi przepłucz ją pod zimną wodą, a następnie dopraw odrobiną soli i pieprzu. Połóż quinoę, obrane krewetki i parmezan na warzywach. Na samą górę talerzy dodaj po dwie połówki jajek, odrobinę oliwy z oliwek, sól, pieprz, cytrynę i ewentualnie rzodkiewki oraz pędy groszku dla ozdoby. Sałatka zgodna z dietą L-FODMAP, z dodatkiem krewetek i jajkami gotowa! Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: