Powrót Przepisy i porady Przepisy Przepisy Naleśniki FODMAP w formie na muffiny Prezentowane pieczone naleśniki FODMAP w formie na muffiny to idealne danie na piknik, śniadanie, lunch lub szybki obiad. Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: Składniki Składniki: 3 jajka250 ml dowolnego mleka60 g mąki owsianej30 g mąki kukurydzianej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szczypta soli1 szczypta proszku waniliowego (wedle uznania) Żurawina do podania (lub inny dżem albo świeże owoce) Masło albo olej kokosowy do formy Prezentowane pieczone naleśniki FODMAP w formie na muffiny to idealne danie na piknik, śniadanie, lunch lub szybki obiad. Najlepiej przyrządzić je korzystając z nierdzewnej formy na muffiny. Możesz jednak użyć także zwykłych foremek. Jeśli nie dysponujesz tego typu foremkami, możesz również użyć mniejszej formy do pieczenia. Prezentowane naleśniki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będą przepyszne w połączeniu z żurawiną, jagodami lub innym dowolnym dżemem. Ilość składników w przepisie wystarczy na przygotowanie 6 naleśników. Sposób przyrządzenia: Podgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko i jajka.Wysmaruj formę masłem lub olejem kokosowym, następnie wlej ciasto – powinno być równo rozprowadzone.Piecz przez około 20 minut lub do uzyskania odpowiedniego koloru. Naleśniki szybko opadają, ale nie tracą swoich walorów smakowych.Podaj z lekko rozdrobioną żurawiną. Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: