Naleśniki low fodmap

Prezentowane pieczone naleśniki FODMAP w formie na muffiny to idealne danie na piknik, śniadanie, lunch lub szybki obiad. Najlepiej przyrządzić je, korzystając z nierdzewnej formy na muffiny. Możesz jednak użyć także zwykłych foremek. Jeśli nie dysponujesz tego typu foremkami, możesz również użyć mniejszej formy do pieczenia.

Naleśniki low fodmap można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będą przepyszne w połączeniu z żurawiną, jagodami lub innym dowolnym dżemem. Ilość składników w przepisie wystarczy na przygotowanie 6 naleśników.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml dowolnego mleka bez laktozy
  • 1 szczypta soli
  • 60 g mąki owsianej
  • 1 szczypta proszku waniliowego (wedle uznania)
  • Żurawina do podania (lub inny dżem albo świeże owoce)
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • Masło albo olej kokosowy do formy

Naleśniki FODMAP – sposób przygotowania

  • Podgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  • Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko i jajka.
  • Wysmaruj formę masłem lub olejem kokosowym, następnie wlej ciasto – powinno być równo rozprowadzone.
  • Piecz przez około 20 minut lub do uzyskania odpowiedniego koloru. Naleśniki szybko opadają, ale nie tracą swoich walorów smakowych.
  • Podaj z lekko rozdrobioną żurawiną.