Powrót Przepisy i porady Przepisy Przepisy Jaglanka ze śliwkami Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Mogą ją spożywać osoby z celiakią, gdyż nie zawiera glutenu, jest bogata w żelazo i miedź oraz wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B. Dla osób znudzonych jedzeniem owsianki na śniadania, proponujemy pyszną jaglankę na mleku migdałowym. Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: Składniki 1/3 szklanki kaszy jaglanej (suchej)2 łyżki zarodków pszennych1 szklanka mleka migdałowego4 śliwki2 łyżki miodu1 łyżeczka cynamonu1 łyżka orzechów włoskich Wartość odżywcza wartość energetyczna 469 kcaltłuszcze ogółem 11 gwęglowodany 77 gbiałko 14,1 gbłonnik 7,1 g Przygotowanie Kaszę jaglaną ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Śliwki wypestkować. Na patelni rozgrzać lekko miód i wyłożyć na niego śliwki oraz orzechy, dodać cynamon. Śliwki lekko udusić pod przykryciem. Podgrzanym mlekiem migdałowym zalać ugotowaną kaszę jaglaną, dodać zarodki pszenne, wymieszać. Na wierzch wyłożyć duszone śliwki z cynamonem. Podać od razu po przyrządzeniu. Smacznego! Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: