Powrót Przepisy i porady Przepisy Przepisy FODMAP: sos spaghetti z marchewkami Pyszny i przyjazny dla żołądka sos spaghetti z marchewką i ziołami, zgodny z zasadami FODMAP, niezawierający cebuli ani świeżego czosnku. Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: Składniki Składniki 4 porcje makaronu bezglutenowego500 g dowolnego farszu2 starte marchewki2 cebule dymki (zielona część spełnia zasady FODMAP)1 doniczka bazylii1 łyżka stołowa suszonego czosnku niedźwiedziego Jeśli nie uda wam się nabyć danego składnika, możecie z niego zrezygnować1 łyżka stołowa soi1 garść posiekanej świeżej pietruszki200 ml czerwonego wina do gotowania100 ml śmietany bez laktozy Sól Pieprz1 szczypta białego pieprzu2 puszki rozdrobnionych pomidorów Utarty parmezan do ozdobienia dania Zielona sałata Składniki 4 porcje makaronu bezglutenowego 500 g dowolnego farszu 2 starte marchewki 2 cebule dymki (zielona część spełnia zasady FODMAP) 1 doniczka bazylii 1 łyżka stołowa suszonego czosnku niedźwiedziego (jeśli nie uda ci się kupić danego składnika, możesz z niego zrezygnować) 1 łyżka stołowa soi 1 garść posiekanej świeżej pietruszki 200 ml czerwonego wina do gotowania 100 ml śmietany bez laktozy Sól Pieprz 1 szczypta białego pieprzu 2 puszki rozdrobnionych pomidorów Utarty parmezan do ozdobienia dania Zielona sałata Pyszny i przyjazny dla żołądka sos spaghetti z marchewką i ziołami, zgodny z zasadami FODMAP, niezawierający cebuli ani świeżego czosnku. Aby wzbogacić smak potrawy, użyliśmy między innymi cebuli dymki, ziół, marchewek i wina do gotowania. Prezentowany sos można przyrządzić także w wersji wegetariańskiej – wystarczy użyć farszu Quorn. Podana ilość składników wystarczy na przyrządzenie 4-5 porcji. Oto smaczny i zdrowy przepis na spaghetti L-FODMAP. Sposób przyrządzenia: Poszatkuj cebulę dymkę oraz zioła. Podsmaż cebulki dymki aż do uzyskania złocistego koloru. Dodaj farsz i przesmaż go. Dopraw danie solą i pieprzem. Dodaj rozdrobnione pomidory, soję, biały pieprz, bazylię, pietruszkę, czerwone wino, czosnek niedźwiedzi. Gotuj farsz na małym ogniu przez około 20 minut. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Całość wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podaj z makaronem bezglutenowym, warzywami i odrobiną startego parmezanu. Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: