Często borykasz się z bólami brzucha? A może masz też problemy z rozwolnieniem lub zatwardzeniem? Masz wzdęcia po jedzeniu lub piciu? Jeśli odpowiedź brzmi ”tak”, być może cierpisz na zespół jelita drażliwego.
FODMAP pomoże Ci zrozumieć Twój brzuch
Bóle brzucha to towarzysząca wielu z nas dolegliwość, która choć jest nieprzyjemna, nie jest niebezpieczna. Ale po co się męczyć, skoro jest sposób na poradzenie sobie z tym problemem. Możesz na przykład wypróbować dietę FODMAP, zwanej także dietą o niskim FODMAP. W ten sposób zrozumiesz, jakich pokarmów powinno się unikać, aby złagodzić objawy i być może całkowicie pozbyć się dolegliwości.
Czym jest FODMAP?
FODMAP to skrót kilku anglojęzycznych określeń produktów spożywczych. Mówiąc w skrócie, FODMAP to weglowodany trudne do wchłonięcia dla jelita cienkiego. Dieta o niskim FODMAP została opracowana przez zespół badaczy uniwersytetu Monash w Australii. Chodzi o to, aby na okres 4-8 tygodni ograniczyć lub całkowicie wyeliminować niektóre produkty ze swojego codziennego jadłospisu. Istnieje bowiem podejrzenie, że to właśnie one wywołują dolegliwości jelita grubego. Produkty, które możesz jeść należą do niskiej kategorii FODMAP. Z kolei produktów o wysokim FODMAP należy unikać. Obie te listy znajdziesz tutaj.
Reakcja jelita grubego
Poprawę można odczuć już po kilku tygodniach. Pamiętaj jednak o tym, aby wytrwać 4-8 tygodni. Po upływie tego okresu możesz wrócić do spożywania jednego z wyeliminowanych wcześniej produktów. Jeśli nie pojawią się żadne problemy, możesz przywrócić do swojego jadłospisu kolejny produkt itd. W ten sposób dowiesz się, czego powinnaś unikać.
Przed przejściem na dietę FODMAP
Zanim przejdziesz na dietę FODMAP, zasięgnij porady lekarskiej, aby upewnić się, że Twoje dolegliwości nie mają innego źródła. Objawy mogą wskazywać na wiele różnych stanów chorobowych, więc najlepiej skonsultować tę kwestię ze specjalistą. Warto też porozmawiać z dietetykiem, który udzieli Ci porady w kwestii jadłospisu.