Ból brzucha – skąd się bierze?
Ból brzucha często pojawia się bez wyraźnej, dostrzegalnej na pierwszy rzut oka przyczyny. Diagnostyka często trwa miesiącami, a my chodzimy od lekarza do lekarza, zastanawiając się, skąd się biorą nasze dolegliwości. Bardzo często odpowiedzialny jest za nie zespół jelita drażliwego (IBS). To najbardziej powszechna, funkcjonalna choroba gastrologiczna. Co to oznacza? Krótko mówiąc, jest to przypadłość, dla której nie można znaleźć żadnych konkretnych przyczyn w budowie, zaburzeniach czy biochemii organizmu. Szacuje się, że na zespół jelita drażliwego choruje nawet 15% światowej populacji[1]. To miliony ludzi, którzy codziennie zmagają się z nieprzyjemnymi objawami ze strony układu pokarmowego. Najczęściej są to:
- Bóle brzucha
- Zaparcia
- Biegunki
- Uczucie przelewania w brzuchu
- Wzdęcia
IBS oczywiście nie jest jedynym powodem pojawienia się dolegliwości bólowych. Bywają one wynikiem złych nawyków żywieniowych, przejadania się lub niedojadania, są związane ze stresem lub poważniejszymi schorzeniami. Jeśli często pojawiają się u nas bóle brzucha, zgłośmy się do lekarza, który przeprowadzi diagnostykę i zaleci odpowiednie leczenie.
Dieta low fodmap – na ból brzucha przy IBS
IBS można skutecznie łagodzić odpowiednim jedzeniem. Dieta low fodmap została opracowana specjalnie z myślą o osobach zmagających się z tą przypadłością. Polega ona na wykluczeniu z menu produktów bogatych w składniki mogące podrażniać ścianki jelita lub wywołujące nadmierną produkcję gazów. Zalicza się do nich:
- fruktozę (obecną w owocach, miodzie i słodkich przekąskach)
- laktozę (produkty mleczne)
- fruktany (występujące w czosnku, cebuli i pszenicy)
- galaktany (występujące głównie w roślinach strączkowych)
Dieta przy zespole jelita drażliwego polega na wykluczeniu z diety produktów bogatych w te substancje, które mogą prowadzić m.in. do rozciągania ścian jelita i w efekcie – do dolegliwości bólowych. W diecie low fodmap najpierw eliminujemy wszystkie te produkty, potem wprowadzamy niektóre z nich wybiórczo, badając reakcje swojego organizmu. Taki proces prowadzi ostatecznie do stworzenia indywidualnego, dopasowanego do naszych potrzeb jadłospisu. Warto prowadzić tę dietę pod okiem dietetyka.
Ból brzucha przy zaparciach – co stosować?
Zanim trafimy pod opiekę specjalisty, możemy spróbować walczyć z nieprzyjemnymi objawami na własną rękę. Co stosować na ból brzucha? Zacznijmy od prawidłowego żywienia. Jeśli na co dzień towarzyszą nam zaparcia i uczucie ciężkości, które powodują znaczny dyskomfort i uniemożliwiają normalne funkcjonowanie, być może w naszej diecie brakuje błonnika. Włączenie do codziennego jadłospisu produktów bogatych w to włókno pokarmowe może pomóc pozbyć się dolegliwości. Co wybierać na ból brzucha przy zaparciach?
- warzywa – szczególnie warzywa strączkowe, które są bogatym źródłem błonnika,
- owoce – zwłaszcza jagody, maliny, porzeczki,
- produkty pełnoziarniste – pieczywo, makarony, kasze z pełnego ziarna.
W codziennym uzupełnianiu diety o błonnik pomoże Colon C z 86% zawartością błonnika. Preparat poprawia pracę jelit, ułatwiając wypróżnianie.
Co na ból brzucha przy biegunce?
A co stosować na ból brzucha i biegunkę? Tu również pomóc może zrównoważona, przemyślana dieta. Podobne objawy występują często przy okazji alergii i nietolerancji pokarmowych. Najczęściej winne są tutaj gluten i laktoza[2]. Gluten to mieszanina białek roślinnych obecnych w zbożach, laktoza jest z kolei węglowodanem, który znajdziemy w mleku i produktach pochodnych. Jeśli mamy uczulenie na któryś z tych składników lub nasz organizm nie jest w stanie ich strawić, pomoże odstawienie produktów, w których można je znaleźć. Jeszcze kilka lat temu było to dość trudne, dziś na szczęście półki w sklepach są pełne pełnowartościowych zamienników tradycyjnego pieczywa czy produktów nabiałowych.
Co na brzuch? Obserwujemy organizm
Pamiętajmy, by troszczyć się o nasz organizm kompleksowo. Pełnowartościowa, odżywcza dieta pozwoli nam zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Poznajmy swoje potrzeby i reakcje – zorientujmy się, które produkty nam szkodzą. Eliminując je z codziennego jadłospisu, sprawimy, że nasze samopoczucie się poprawi, a bóle brzucha znikną. W zależności od tego, skąd bierze się nasz problem, pomóc mogą inne produkty i zmiany żywieniowe. Obserwując siebie i swój organizm, będziemy w stanie precyzyjnie zaplanować dietę tak, by była dla nas optymalna.
Jeżeli nasze dolegliwości nie ustępują mimo zmian – udajmy się do lekarza. Profilaktyka przede wszystkim!
[1] https://irritablebowelsyndrome.net/what-is-ibs/statistics
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3914768/