W Twoim jelicie grubym znajduje się ponad 100 bilionów bakterii. Być może zastanawiasz się, co one wszystkie tam robią. I dlaczego musi być ich tak wiele?
Twój własny ekosystem
W Twoim jelicie grubym znajdują się zarówno bakterie korzystnie wpływające na organizm, jak i te, które mogą wywoływać choroby. Wszystko zależy od flory jelitowej, ekosystemu składającego się z różnych bakterii o odmiennych właściwościach. Opisywana różnorodność umożliwia im odpowiednie współdziałanie. Ważne, aby ten ekosystem był w równowadze.
Przetwarzanie spożytego pokarmu
Bakterie znajdujące się w jelicie grubym pracują praktycznie całą dobę. Do ich zadań należy rozkładanie pokarmu, który nie został przetrawiony w jelicie cienkim. Wspomniane bakterie szczególnie dobrze radzą sobie z błonnikiem. Mają one jednak różne upodobania. Właśnie dlatego spożywany przez nas pokarm ma wpływ na stan naszej flory jelitowej.
Ochrona zdrowia
Bakterie w naszych jelitach nie są wyłącznie po to, aby konsumować niestrawione pożywienie. Bakterie te wytwarzają także witaminy, przetwarzają kwas żółciowy i rozkładają trujące substancje. Ponadto ograniczają ilość bakterii w pożywieniu, mogących wywołać stany chorobowe.
Probiotyki utrzymują równowagę flory jelitowej
W przypadku zaburzenia flory jelitowej np. wskutek leczenia antybiotykiem, można wzmocnić ją żywymi bakteriami z pożywienia lub preparatów probiotycznych. Chodzi tutaj o produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego, które występują naturalnie w naszych jelitach. Bakterie kwasu mlekowego znajdziemy m.in. w jogurcie lub kiszonej kapuście.