Składniki
Składniki na 1 blachę:
- 5 dl bezglutenowych płatków owsianych
- 5 dl mleka owsianego
- 2 dl płatków z prosa
- 1 łyżeczka soli
- 2 średniej wielkości bataty
- 1 dl startego parmezanu (lub innego sera)
- 2 do 3 łyżek stołowych nasion sezamu
- 2 łyżki stołowe rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka stołowa Colon C
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Składniki
Składniki na 1 blachę:
- 500 ml bezglutenowych płatków owsianych
- 500 ml mleka owsianego
- 200 ml płatków jaglanych
- 1 łyżeczka soli
- 2 średniej wielkości bataty
- 100 g startego parmezanu (lub innego sera)
- 2 do 3 łyżek stołowych nasion sezamu
- 2 łyżki stołowe rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka stołowa Colon C
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Zostało Ci w zamrażarce kilka batatów i nie masz pojęcia, co z nimi zrobić? W takim razie upiecz chleb zgodnie z naszym przepisem. Bataty i parmezan to zaskakująco dobre połączenie. Wspomniane słodkie ziemniaki nadadzą wypiekom niesamowitej soczystości. Aby podnieść poziom błonnika w chlebie, dodaliśmy Colon C. Pieczywo pozostanie soczyste przez kilka dni, możesz też je zamrozić i użyć później do zrobienia tostów. Pamiętaj dodatkach do kanapek – co powiesz na ser i awokado?
Chleb z batatów – sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 250 stopni.
Obierz bataty i gotuj je, aż zmiękną.
Rozgnieć bataty trzepaczką lub mikserem ręcznym.
Wymieszaj je z płatkami owsianymi, mlekiem, płatkami jaglanymi, solą, Colon C, startym parmezanem, olejem kokosowym i sodą oczyszczoną (lub proszkiem do pieczenia).
Zmieszane składniki rozprowadź po papierze do pieczenia rozłożonym na blasze. Użyj skrobaka do ciasta (albo innego papieru do pieczenia, aby wyrównać ciasto).
Posyp chleb nasionami sezamu.
Całość piecz przez około 25 minut. Po wyjęciu chleb powinien być nieco lepki. W ten sposób będziesz mieć pewność, że zachowa swoją soczystość na parę dni.
Pokrój chleb z batatów na odpowiedniej wielkości kawałki i zaserwuj go w połączeniu z dodatkami, na przykład masłem, serem i awokado.