Powrót Przepisy i porady Przepisy Przepisy Bezglutenowy chleb na zsiadłym mleku z gryką i borówką Przedstawiamy przepis na przepyszny bezglutenowy chleb z całą masą smacznych i zdrowych składników. Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: Składniki Składniki: 400 g mąki gryczanej70 g poszatkowanych orzechów laskowych (lub innych)70 g ziaren dyni lub słonecznika (oraz dodatkowa ilość do ozdobienia chleba) 50 ml zsiadłego mleka lub kefiru2 łyżeczki sody oczyszczonej30 g nasion lnu (dla chętnych)1 szczypta soli1 łyżeczka cynamonu60 g rodzynek lub innych suszonych owoców60 g mrożonych borówek (lub dżemu z borówek)1 łyżka stołowa Colon C100 ml syropu klonowego lub miodu Bezglutenowy chleb na zsiadłym mleku z gryką i borówką Przedstawiamy przepis na przepyszny bezglutenowy chleb z całą masą smacznych i zdrowych składników. To idealny pomysł na święta – w końcu chleb zawiera cynamon, rodzynki i borówki. To doskonała bezglutenowa opcja na świąteczny stół, ale tak naprawdę można ją jeść bez względu na porę roku. Postanowiliśmy wzbogacić nasz chleb o błonnik, dodając do ciasta Colon C. Sposób przygotowania: Nastaw piekarnik na 200 stopni.Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, poszatkowane orzechy laskowe, Colon C, cynamon, nasiona lnu, rodzynki, sól i ziarna dyni.W drugiej misce wymieszaj zsiadłe mleko, syrop i sodę oczyszczoną. Przelej wszystkie składniki do jednej miski i połącz je ze sobą.Dodaj borówki i wymieszaj.Obłóż formę do chleba papierem do pieczenia i wlej ciasto.Na wierzch wyłóż trochę ziaren słonecznika lub dyni.Chleb będzie gotowy po około 45 minutach. Odczekaj chwilę przed przystąpieniem do krojenia, ponieważ tuż po wyjęciu go z piekarnika może być to nieco utrudnione.Spróbuj chleba z jakimś smacznym dodatkiem. Smacznego! Wyślij przez messengera: Wyślij Zapisz na Facebooku: Wydukuj: