Kapusta z ziemniakami

Tradycyjna kapusta z ziemniakami w udoskonalonej, unowocześnionej odsłonie. Przepyszne, pożywne danie dla całej rodziny! Kapusta zawiera wiele składników odżywczych, a po dodaniu odrobiny syropu można ją skarmelizować – w takiej wersji z pewnością zasmakuje naszym pociechom. Ten klasyk doskonale sprawdzi się też jako lunch w pracy. Idealnymi dodatkami do dania będą zgniecione borówki i odrobina świeżej pietruszki. Oto ciap kapusta w wersji z XXI wieku!

Składniki:

  • Około 500 gram dowolnego farszu
  • Około 500 gram świeżej białej kapusty
  • 500 ml śmietany do przyrządzania potraw
  • 1 garść świeżej pietruszki
  • 2 łyżki stołowe soi
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • Biały pieprz
  • Masło do smażenia
  • 2 łyżeczki stołowe ciemnego syropu słodowego lub miodu
  • Porcja ziemniaków dla 4 osób
  • Borówki jako dodatek
  • Warzywa jako dodatek

Kapuściany pudding z ziemniakami – sposób przygotowania

  • Ugotuj ziemniaki w lekko posolonej wodzie.
  • Poszatkuj białą kapustę, usmaż ją na maśle i syropie do uzyskania odpowiedniego koloru.
  • Przełóż białą kapustę do dużego garnka i usmaż farsz.
  • Wymieszaj kapustę i farsz w garnku, dodaj borówki, soję, przyprawy, śmietanę do przygotowywanie potraw i garść świeżej pietruszki. Gotuj przez chwilę i dopraw solą, pieprzem i soją.
  • Podaj z ziemniakami, warzywami i borówkami.