Przepisy

Wróć

Jaglanka ze śliwkami

 

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Mogą ją spożywać osoby z celiakią, gdyż nie zawiera glutenu, jest bogata w żelazo i miedź oraz wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B. Dla osób znudzonych jedzeniem owsianki na śniadania, proponujemy pyszną jaglankę na mleku migdałowym.

 

Składniki:

1/3 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
2 łyżki zarodków pszennych
1 szklanka mleka migdałowego
4 śliwki
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka orzechów włoskich

 

Wartość odżywcza:

wartość energetyczna 469 kcal
tłuszcze ogółem 11 g
węglowodany 77 g
białko 14,1 g
błonnik 7,1 g

 

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Śliwki wypestkować. Na patelni rozgrzać lekko miód i wyłożyć na niego śliwki oraz orzechy, dodać cynamon. Śliwki lekko udusić pod przykryciem. Podgrzanym mlekiem migdałowym zalać ugotowaną kaszę jaglaną, dodać zarodki pszenne, wymieszać. Na wierzch wyłożyć duszone śliwki z cynamonem. Podać od razu po przyrządzeniu.

 

Smacznego!